Champignonsoep Smulmama

Deze soep is vol en rijk van smaak, je ruikt het bos en proeft de herfst.
Echt een soep om je herfst of winterdiner mee te beginnen!!!!
Het recept is genoeg voor minstens 8 personen.

* 600 gram witte champignons
* 600 gram kastanjechampignons
* 200 gram shiitake Champignonsoep-van-Smulmama
* 200 gram grotpaddestoelen
* 60 gram gedroogd Eekhoorntjesbrood (Funghi Porcini)
* 2 glazen droge witte wijn (naar keuze)
* 3 bouillonblokjes, liefst van paddestoelen
* 1,5 – 2 liter water
* 2 tot 3 tenen knoflook, van schil en kern ontdaan

voor de roux (soep)
* 125 gram boter
* 5 eetl. bloem voor de roux
* Flinke handvol verse fijngesneden peterselie
* 5-6 heel dun gesneden schijfjes citroen, naar smaak.
* Peper en zout van de molen

Maak alle paddestoelen goed schoon en was ze kort in water. Snij de niet al te
grote champignons half door en de grotere in 4 partjes. Kook alle paddestoelen
in een ruime pan water met wat zout gaar, eventueel kun je de smaak verrijken
met een of twee bouillonblokjes in het water!!!
Laat de gedroogde paddestoelen wellen in ca 0,3 liter kokend water.
Nu gaan we de soep maken en dat doe je eigenlijk hetzelfde als dat je een roux maakt.
In een ruime pan boter (ca 125 gram ) smelten en hier de knoflookteen in uitpersen,  laat dit heel even zacht meebakken. Nu de bloem erdoor roeren, laat onder goed roeren de bloem even goed kennismaken met de boter maar het mag niet aanbranden!
Met de champignonbouillon de roux maken. Dat doe je door eerst 1 soeplepel nat erbij te gooien. Dit terwijl je het vuur matig hebt heel goed door het bloemmengsel roeren totdat er een gladde massa ontstaat. Nu weer een soeplepel met hetzelfde werk, tot de soep een gladde dikke saus is. Nu het vocht van de gedroogde paddestoelen erbij voegen door een zeefje en dan nog de witte wijn als je er wijn in wilt doen. Ik mis hem niet als de wijn er niet ingaat! Dit ook goed roeren.
De champignons erbij, de peterselie en de bouillonblokken, op smaak brengen met peper en zout uit de molen. Voor de liefhebbers enkele hele dunne schijfjes citroen op tafel zetten, deze geven een aparte smaak aan de soep, heerlijk!
Soep heet serveren met wat extra peterselie erop.

 

Dit recept is 5313 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.