Chateaubriand

Dit vleesgerecht wordt meestal klaargemaakt op de grill. Ik geef er een
recept bij voor een heerlijke champignon saus.
Je kunt er een mooi stuk
runderhaas of rosbief voor gebruiken, maar een mooi mager stuk van de bovenbil is net zo lekker en de helft van de prijs!

* 600 gram rundvlees in de vorm van een plat stuk vlees van 4-5 cm dik
* 75 gram roomboter Chateaubriand
* Peper en zout
Voor de saus:
* 4 dl witte wijn
* 4 dl bouillon
* 4 sjalotten
* 1 flinke teen knoflook
* 100 gram roomboter in koude blokjes
* 300 gram grot- of kastanje champignons
* Snufje tijm, liefst vers
* 1 blad laurier
* 1 eetlepel gehakte verse dragon of snufje gedroogde
* 1 eetlepel tomatenpuree
* Peper en zout
Beste is om het vlees te grillen!

Maak éérst de saus klaar voorzover dat kan. Hak daartoe de schoongemaakte sjalotten en de knoflook fijn en voeg ze samen met de witte wijn de tijm en laurierblad in een pan. Breng dit aan de kook en laat het inkoken tot 1/3 deel. Voeg er nu de bouillon bij en de tomatenpuree en laat dit weer inkoken tot de helft. Zeef dit vocht en klop er van het vuur af de kleine koude roomboterblokjes door en de dragon. Laat dit staan tot later als de champignons gebakken zijn.

Maak de champignons schoon en bak ze snel gaar in wat olijfolie met vloeibaar vet, peper en zout. Het vlees dik insmeren met boter en snel aan weerszijden grillen op een hete grill, dat kan het beste in een grillpan. Strooi er peper en zout op naar smaak. Als elke kant ca 5 minuten krokant gebakken is, het vlees van het vuur nemen en even laten rusten. Voeg nu de van te voren gemaakt saus toe en verdik alles eventueel met “Allesbinder” van Honig of met maïsena.

Snij langs één zijde mooie dunne plakken van het vlees en leg er 3 op elk bord. Schep hier wat van de heerlijke champignonsaus bij en serveer er gegrilde groenten bij, zoals gevulde tomaat en plakken courgette of aubergine en eventueel een groene bladsalade of bonensalade.
Smakelijk eten!

Dit recept is 3124 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.