Risotto met rucola en gepocheerd ei

Als je van risotto houdt dan is dit een verrassend gerecht, als je niet van risotto houdt, dan ga je er NU van houden, als je dit gerechtje hebt gegeten!!!!! De hoeveelheden zijn voor 2 personen als hoofdgerecht.
Wil je het klaarmaken als voorgerecht voor bijvoorbeeld 6 personen, neem dan enkel minder rijst per persoon, dus 60 gram p.p. is 360 gram rijst. De rest van de ingrediënten gaan maal 2 en eenieder krijgt dan slechts 1 ei.

* 180 gram risotto rijst, liefst tipo CarnaroliRisotto-met-rucola1
* 2 grote handen liefst kleine rucola slablaadjes
* 4 filetjes ansjovis
* Een halve rode peper in zeer kleine blokjes
* 2 eetlepels Parmezaanse kaas in poedervorm
* 1 sjalot, fijngesneden
* 1 flinke teen knoflook, kern eruit en fijngesnipperd
* Klont boter, ca 30 gram
* Wat olijfolie
* Scheut witte wijn
* Tuinkruidenbouillon, heet, ca 1 liter
* Wat zout niet te veel
* 2 verse eieren
* Pan heet kokend water
* Plastic keukenfolie of wat plastic boterhamzakjes

Doe een lekkere scheut mooie olijfolie in een hoge pan en fruit er de sjalot en knoflook zacht in aan. Als je verse peper hebt kun je die nu ook even meefruiten. Voeg de risottorijst erbij en roer die even lekker door de olie. Giet er nu een scheut witte wijn bij, laat deze al roerend even intrekken en doe er vervolgens een soeplepel bouillon bij. Zorg steeds dat de rijst zacht staat te pruttelen. Was en droog de rucola en snij 2/3 ervan in stukjes. Na ca 12 minuutjes de rucola stukjes door de rijst roeren. Snij de ansjovis filetjes in stukjes en voeg die ook toe, maak het wat op smaak met weinig zout. Tenslotte zit er al zout in de bouillon en de ansjovis.
Steeds als het vocht bijna verdampt is doe je er weer wat bouillon bij, de rijst wordt nu gaar.

Breng in een pan water aan de kook, diepte van het water ca 10 cm.
Leg in een soepkommetje of glas een blaadje plastic keukenfolie of een dun plastic zakje en breek er een ei in. Draai de folie dicht als een bonbon met een lange stengel of leg een knoopje in het zakje. Doe dit net zo vaak als je eieren nodig hebt. Zet deze “eierbonbons” klaar om aan het einde van de kooktijd van de risotto te koken. Zet de “bonbons” nu voorzichtig in de pan met kokend water en kook ze 3 1/2 minuten. Haal ze eruit. Doe dit dus vlak voordat je de risotto gaat opdienen, dan zijn ze lekker warm!
Na ca 20-25 minuten proef je wel of de rijst al dente is.  Roer er dan de Parmezaanse kaas doorheen en de in blokjes gesneden boter. Proef ook of de risotto goed op smaak is! Zorg ervoor dat de risotto niet “droogstaat”, d.w.z. er mag gerust nog wat vocht te zien zijn!!

Leg op elk bord wat risotto, leg er wat rucola blaadjes omheen en leg er een gepocheerd eitje op. Je kunt ervoor kiezen dat eenieder zelf zijn eitje opent, maar je kunt er ook zelf al een mooie snee in maken zodat het eigeel over de risotto stroomt.
Buon appetito!!!

Dit recept is 2962 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.