Risotto met rucola en gepocheerd ei

Als je van risotto houdt dan is dit een verrassend gerecht, als je niet van risotto houdt, dan ga je er NU van houden, als je dit gerechtje hebt gegeten!!!!! De hoeveelheden zijn voor 2 personen als hoofdgerecht.
Wil je het klaarmaken als voorgerecht voor bijvoorbeeld 6 personen, neem dan enkel minder rijst per persoon, dus 60 gram p.p. is 360 gram rijst. De rest van de ingrediënten gaan maal anderhalf en eenieder krijgt dan slechts 1 ei.

* 220 gram risotto rijst, liefst tipo CarnaroliRisotto-met-rucola1
* 2 grote handen liefst kleine rucola slablaadjes
* 4 filetjes ansjovis
* Een rode peper in zeer kleine blokjes, als je die niet hebt wat hete peper of wat hete olie
* 2 eetlepels Parmezaanse kaas in poedervorm
* 1 sjalot, fijngesneden
* 1 flinke teen knoflook, kern eruit en fijngesnipperd
* Scheut olijfolie
* Glaasje droge witte wijn
* Tuinkruidenbouillon, heet, ca 1 liter
* Wat zout niet te veel
* 4 verse eieren
* Pan heet kokend water
* Wat kleine plastic boterhamzakjes

De risotto koken.
Giet een flinke scheut mooie olijfolie in een hoge pan en fruit er de sjalot en knoflook zacht in aan. Als je verse peper hebt kun je die nu ook even meefruiten, anders doe je er de hete olie of peper bij. Voeg de risottorijst erbij en roer die even door de olie, de korrels krijgen nu een lekker oliejasje aan. Giet er nu een scheut witte wijn bij, laat deze al roerend even intrekken en doe er vervolgens een soeplepel bouillon bij. Zorg steeds dat de rijst zacht staat te pruttelen. Was en droog de rucola en snij 2/3 ervan in stukjes van 5 cm lang. Na ca 12 minuutjes de rucola stukjes door de rijst roeren. Snij de ansjovis filetjes in stukjes en voeg die ook toe, maak het eventueel wat op smaak met weinig zout. Tenslotte zit er al zout in de bouillon en de ansjovis. De rucola zorgt voor de pepersmaak.
Steeds als het vocht bijna verdampt is doe je er weer wat bouillon bij, de rijst wordt nu gaar.
Eieren pocheren.
Breng in een pan water aan de kook, diepte van het water ca 7 cm.
Leg in een klein koffiekopje een dun plastic zakje, giet er een paar druppels olie in en breek er een ei in. Draai het zakje vlak boven het ei dicht als een bonbon en leg daar een knoopje in het zakje. Doe dit net zo vaak als je eieren nodig hebt. Zet deze “eierbonbons” klaar om aan het einde van de kooktijd van de risotto te koken. Zet de “bonbons” nu voorzichtig in de pan met kokend water en kook ze 3 tot 4 minuten (ligt aan de grootte van de eieren). Haal ze eruit. Doe dit dus vlak voordat je de risotto gaat opdienen, dan zijn ze lekker warm!
Na ca 20-25 minuten proef je wel of de rijst al dente is.  Roer er dan de Parmezaanse kaas doorheen. Proef ook of de risotto goed op smaak is! Zorg ervoor dat de risotto niet “droogstaat”, d.w.z. er mag gerust nog wat vocht te zien zijn!!

Leg op elk bord wat risotto, leg er wat rucola blaadjes omheen en leg er een gepocheerd eitje op (of twee). Je kunt ervoor kiezen dat eenieder zelf zijn eitje opent, maar je kunt er ook zelf al een mooie snee in maken zodat het eigeel over de risotto stroomt.
Buon appetito!!!

Dit recept is 4217 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.