Naast de onvolprezen zelfgemaakte tomatensoep met balletjes is tegenwoordig de courgettesoep zeker de tweede favoriet in onze familie. Vandaar dat ik dit jaar een variant heb gezocht voor de heerlijke courgettesoep die al geruime tijd op Smulmama
staat (zie soepen – Courgette-crème soep).
Dit recept geeft zeker 8 heerlijke borden soep.
* 3 eetlepels olijfolie
* 25 gram boter
* 1 hele flinke of 1,5 normale uien, grof gesnipperd
* 1300 gram courgettes, in plakjes
* 3 gekookte aardappels in plakjes
* 1,5 theelepel gedroogde oregano
* 1,5 liter groentebouillon, mag van blokje of poeder
* 200 gram gorgonzola, 1/3 deel voor in de soep, de rest om te garneren
* 5 dl room
* Zout en peper van de molen
Voor de garnering:
* Wat takjes verse oregano
* De rest van de gorgonzola
Verhit de olie en boter in een grote pan tot de boter lichtbruin is; bak hierin in enkele minuten de ui zacht en lichtbruin. Voeg de courgetteschijfjes erbij, de oregano, peper en zout en bak dit alles op matig vuur ca 10 minuten. Roer af en toe wel even door de pan zodat alles goed gaar wordt. Giet nu de bouillon erbij en breng alles aan de kook, terwijl je af en toe roert. Draai het vuur laag en laat de soep ca 30 minuten zacht koken. Voeg 1/3 van de gorgonzola in stukjes bij de soep en laat deze smelten door ze zachtjes door de soep te roeren.
Mix nu de soep in de pan met een staafmixer fijn en druk hem dan met de bolle kant van een soeplepel door een zeef in een andere pan. Roer nu 350 cc van de room door de soep en verhit de soep op laag vuur tot hij heet is, laat hem niet meer koken!
Kijk even of de soep goed is van dikte, je kunt hem anders wat verdunnen met wat groentebouillon. Proef nog wel even of de soep goed op smaak is.
Verwarm je soepkommen voor en giet er een scheutje van het restant van de room in. Vul de kom met soep en garneer met wat fijngesnipperde blaadjes verse oregano en wat verkruimelde gorgonzola.
Smakelijk!