Een authentiek Italiaans recept, het betekent “mosselsoep”. Een bord vol
zalige mosselen in een heerlijke gekruide tomatensaus.
* Een zak mosselen van 2 kilo, goed gewassen, zie hieronder!
* 2 sjalotjes (niet te klein) fijnsnipperen
* 2 teentjes knoflook, in plakjes
* 1 blikje tomatenstukjes
* 2 dl. droge witte wijn
* Enkele druppels hete Chili-olie
* 3 eetl. olijfolie extra vergine
* 2 eetl. versgesneden peterselie
* Peper en zout van de molen
Weet je hoe ik mosselen nog altijd was nadat ze uit de vacuum verpakking komen? Nou, ik smelt een handje zout in heet water in een bak en vul de bak dan verder met koud water. Nu de mosselen erin en enkele keren flink met je armen en handen die mosselen door het zoute water halen. Dan de dichte mosselen in de vergiet doen en die enkele die niet dicht zijn eventjes naprikken met een mesje af ze alsnog sluiten. Is dat niet het geval dan zijn ze dood en worden ze weggegooid!
Fruit in een ruime hoge pan de sjalotjes en knoflook enkele minuten (niet te hard!); voeg hierbij de mosselen. Roer ze goed om en om nu op hoog vuur ca. 1 minuut. Nu de wijn erbij en wat peper en zout. Laat dit ca. 4-5 minuten koken tot alle mosselen open zijn. Steeds goed doorroeren! Werp nu inhoud van de pan in vergiet waaronder een andere pan het vocht opvangt. Zeef dit vocht en zet het weer op hoog vuur op om in te koken. Als het vocht nog maar 1/3 is van wat het was, de mosselen erbij doen, het blikje tomatenstukjes, enkele druppels hete Chili-olie en de peterselie. Misschien nog wat zwarte peper. Op hoog vuur nog een minuut doorroeren. Klaar! Buon Appetito!
Serveer deze zuppa in een diep bord. Lekker erbij is wat brood en een glas droge witte wijn bijv. een Pinot Gricio!