Aardappelgratin 2

Bijzondere gratin, de moeite waard! Je kunt dit gerecht heel goed van te
voren bereiden en diepvriezen, alles daarover in dit recept!

* 850 gr. vastkokende aardappelen (bijv. Nicola’s)Aardappelgratin2
* 3 eieren
* 2 1/2 dl. slagroom
* 60 gr. geraspte Parmezaanse kaas
* 1 el. fijngesneden peterselie
* zout peper nootmuskaat
Ovenschaal, liefst een vierkante, van ongeveer 22 x 22 cm.

Oven voorverwarmen op 150 °C. (heteluchtoven). Aardappels schillen, wassen en met de 1 mm. schaaf van de keukenmachine in plakjes snijden, of met de kaasschaaf. In een kom de eieren, slagroom, 50 gr. Parmezaanse kaas ( de rest bewaren voor de laatste 10 minuten) en de peterselie door elkaar mengen. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.
Op de bodem van de schaal wat ei-roommengsel smeren. Daarom een laagje aardappelplakjes leggen, laat ze elkaar iets overlappen. Bestrijken met het ei-roommengsel. Hierna weer een laagje aardappels en wederom bestrijken met het ei-roommengsel totdat alles op. Nu de rest van het ei-roommengsel gelijkelijk over de vorm verdelen. Bedek de vorm met ingevet aluminiumfolie.

In 1 uur en 10 minuutjes in de oven gaar laten worden (even inprikken met een sateprikker om te kijken of ie ook echt gaar is, anders nog wat langer laten bakken). Daarna de folie verwijderen, de stand van de oven zetten op 200 °C, het restje kaas erover strooien en de bovenkant van de gratins goudbruin laten worden (± 10 min.). Vorm uit de oven nemen en presenteren.

Als je de gratin laat afkoelen kun je hem in porties gesneden invriezen.
Gratin uit de vriezer bereiden: oven voorverwarmen op 180 °C.
Gewenste aantal (ontdooide) gratins op de met het siliconenvel of bakpapier beklede bakplaat leggen en in 10 min. verwarmen.

Dit recept is 5468 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.