Appeltaart van Ellen

Een snoepje van een taart, zo lekker smaakte deze appeltaart bij Ellen. Natuurlijk ben ik er dan als de kippen bij om haar het recept te ontfutselen. Misschien willen jullie het ook eens proberen?

Voor de bodem van zandtaartdeeg:
300 gram tarwebloemAppeltaart-Ellen
* 150 gram witte basterdsuiker
* 150 gram roomboter
* 1 niet al te groot ei
* 1 theelepel citroenrasp (van Baukje of Dr. Oetker)
* 1 theelepel zout

Meng alle droge ingrediënten goed dooreen, zodat er geen klontjes meer inzitten. Snij de roomboter in blokjes en ga die met koele handen erdoor mengen. Een eidooier of zelfs het hele ei erbij doen als het deeg te droog is. Is het nog te droog dan mag je er gerust nog wat druppeltjes water doorheen kneden. Kneed niet langer dan nodig, als het deeg een bal vormt is het goed. Doe er plastic folie om en laat het een uurtje rusten in je koelkast.

Voor de vulling:
* 100 gram donkere rozijnen, laat ze weken in water
* 750 gram appels naar keuze
* Als je van extra zoet houdt nog 50 gram suiker, maar als de appels zoet zijn, geen
suiker
* 2 eieren
* 100 cc kookroom (halfvolle)
* Kaneelsuiker (fijne kaneelsuiker van Van Gilse)

Vet een springvorm in van 24 cm. doorsnee. Kneed het deeg even door en maak er een mooie ronde lap van die groot genoeg is om de bodem en de randen van de springvorm te bedekken. Zorg ervoor dat je wat deeg overhoudt om straks reepjes van te maken voor over de bovenkant van de taart. Schil de appels en snij ze in dunne(!) plakjes. Ik heb een komkommerschaaf die redelijk dikke komkommerschijfjes snijdt, daarmee maak ik de appelschijfjes. Leg de schijfjes dakpansgewijs op de bodem van de taart. Strooi er wat uitgelekte rozijnen over. Dan weer een laagje appel en weer rozijnen. Vul zo de hele taart.
Klop de eieren los, meng ze met de room en giet dit mengsel over de appelstukjes en rozijntjes tot alle gaatjes in de taart zijn gevuld. Strooi hierover wat kaneelsuiker. Maak nu mooie deegreepjes van de rest van het deeg en vlecht of leg deze over de taart. Strijk nog wat eigeel over de reepjes en zet de taart ongeveer een  uur in de voorverwarmde oven van 180 graden.
Dat wordt smullen, geloof me!

Dit recept is 1016 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.