Artisjok met smaak

Best moeilijke groenten om te bereiden, maar de smaak is voortreffelijk! Er
zijn verschillende soorten. Je hebt de jonge lente artisjokken, die zijn zo
mals, dat je ze bijna niet hoeft te pellen en op een andere manier klaarmaakt.
In dit recept spreek ik over die grote jongens, die je hele hand vullen!

* 4 mooie grote artisjokkenArtisjok-met-smaak
* 80 gram gerookte spekblokjes
* 1 teen knoflook, fijngesneden
* Scheut olijfolie
* 2,5 dl hete bouillon
* 1 citroen
* Zout
* Bak koud water

Het schoonmaken.
Zet een bak koud water klaar met daarin de citroen opengesneden met het sap. Snij de steel tot op 7-8 cm af. Haal de buitenste dikke harde bladeren van de artisjok af, zo ongeveer tot hij nog maar de helft zo dik is. Snij de bloem nu overdwars doormidden zodat je nu nog alleen een artisjokbodem op de steel hebt zitten. Snij met een scherp mesje aan de onderkant de scherpe uitsteeksels van de verwijderde bladeren en de schil van de steel af. Leg de artisjok met de steel omhoog plat op je werkblad en snij hem vanaf de steel naar beneden doormidden. Net het mesje snij je nu voorzichtig de Baard uit de bodem, die is niet te eten. Gooi de schoongemaakte artisjok helften direct in het citroenwater, het voorkomt dat ze helemaal verkleuren.

De bereiding.
Zet een dikke pan op het vuur en verhit hierin de olie. Bak er de spekstukjes in
3-4 minuten. Voeg de artisjokhelften toe met de knoflook en de bouillon. Kruiden met niet te veel zout. Laat de artisjokken ca 10 minuten zacht koken met het deksel op de pan. Even doorroeren en nu nog 15 minuten zonder deksel. Erg lekker bij een lamsgerecht!

Buon appetito!

Dit recept is 3222 keer bekeken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.