Artisjok om te smullen

Die knoepers van artisjokken zijn verrukkelijk om te eten, elk blaadje een voor een eraf pellen, dopen in een zalige dressing en leegzuigen. Tot je komt bij de bodem, de haartjes binnenin eraf snijden en dan kom je bij de schat, het hart. Mmm dat is pas smullen!

* 4 grote artisjokken
* 1,5 flinke citroen in stukken
* Peper en zout van de molen

Voor de dressing:
* Kleine rode ui in fijne snippers
* 2 theelepels grove mosterd
* 4 eetlepels citroensap
* 4 eetlepels olijfolie extra vergine
* 4 eetlepels zonnebloemolie
* 1 eetlepel gembernat
* Peper en zout van de molen

Snij de steel van de artisjok plat onder de bloem af. Snij van de bovenkant 1/3 deel weg. Haal de eerste 1 of 2 rijen van de blaadjes eraf en knip de punten van de overige blaadjes. Kook de artisjokken ca. 40 minuten in een pan kokend water waarin je de citroenstukken hebt gedaan en peper en zout. Leg ze in de pan met de bodem naar beneden. Hou ze onder water door er een bord op te leggen. Als je de onderste blaadjes er gemakkelijk af kun trekken zijn ze gaar. Haal ze uit de pan en laat ze op kop uitlekken.
Intussen kun je natuurlijk mooi die heerlijke dressing maken. Gewoon alles in een schaaltje en mengen.
Leg dan op elk bord een artisjok, giet er wat dressing overheen dan kan de dressing vast in de bloem trekken. Geef er wat extra dressing bij in een schaaltje om de blaadjes in te dopen. Nu pluk je vanaf de buitenkant blaadje voor blaadje van de artisjok, even dopen in de dressing en dan schraap je met je tanden het onderste zachte deel naar binnen. Ga zo door tot je komt bij de bodem, de haartjes binnenin eraf snijden en dan kom je bij de schat, het hart. Mmm dat is pas smullen!

Dit recept is 1672 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.