Asperge TIPS

Voorjaar, aspergetijd, de liefhebbers kunnen hun hart weer ophalen. Het
aspergeseizoen loopt afhankelijk van de temperatuur in Nederland van omstreeks eind april tot Sint Jan op 24 juni, omdat de plant dan moet gaan doorgroeien om voldoende kracht te verzamelen voor de oogst van het volgend jaar.
Het jaarlijkse begin van de oogst hangt van de weersgesteldheid af. De asperge groeit alleen als de temperatuur van de bodem 12 graden bedraagt. Door gebruik te maken van plastic folie dat al eind maart over de bedden wordt aangebracht, kan het begin van de oogst met enkele weken worden vervroegd.

Recepten met asperges vind je verspreid over deze site!
dunschiller

Witte asperges
Het schillen van asperges moet heel secuur te gebeuren, omdat de schil niet lekker smaakt. Ik kan je aanraden om de asperges een half uur voor het schillen in koud water te leggen, zodat de stengels zich vol kunnen zuigen. Dan kun je ze beter schillen. Voor het schillen worden speciale schilmesjes gebruikt, ik noem ze ook wel eens aardappel-dunschiller, omdat je er ook heel fijn de aardappelen mee kunt schillen .
Het schillen kan het beste gebeuren vanaf 2 cm van de kop naar het uiteinde. Vanaf de kop dun beginnen en verder naar de onderkant van de asperge schil je de schil er dikker af. Het laatste deel, dat een beetje “houtig” aanvoelt snij je er helemaal van af ( ca 5 cm ) . Bewaar de geschilde asperges in een bak met koud water.

Groene asperges
Van de groene asperge hoeven alleen de dikkere soorten geschild te worden. De onderkant eerst 15 minuten rechtop in koud water zetten en vervolgens alleen het violet gedeelte aan de onderkant ( 6 cm ) schillen.
De schillen kun je trouwens prima meekoken. Het kooknat kan in aspergesoep worden gebruikt. De hoeveelheid asperges per persoon per maaltijd is
een keuze die je zelf in moet schatten.
Voor een pan soep voor 4 personen kun je volstaan met 700 gram , eet je de asperges in een voorgerecht dan kun je denken aan 250 gram perpersoon en als je de asperges als een hoofdmaaltijd presenteert en je hebt liefhebbers aan tafel, reken dan op 400- 500 gram per persoon.

Versheid van asperges
De versheid van asperge wordt beoordeeld op het oog en met de hand. De asperge moet licht glanzen en mals aanvoelen. Verse asperges maken een piepend geluid als je een handvol neemt en voorzichtig langs elkaar wrijft. Ook mogen er in de asperges geen barsten voorkomen en het snijvlak (onderkant) mag niet te ver zijn ingedroogd. Dat is een teken dat ze al langer geleden gestoken zijn en niet goed zijn bewaard.

Bewaren van asperges
Asperges zijn het lekkerst wanneer je ze kunt eten op dezelfde dag dat ze gestoken zijn. Enkele dagen bewaren is echter heel goed mogelijk, op een koele plek, bijvoorbeeld in de groentela van de koelkast, gewikkeld in een vochtige theedoek. Langer bewaren is mogelijk door invriezen. Na het wassen en schillen in de diepvriezer snel invriezen op invriesstand. Gewoon rauw in de zakken en invriezen. Dus niet van te voren eerst blancheren! Ingevroren asperges direct uit de diepvries in heet water met wat zout en een snufje suiker koken, dus niet eerst ontdooien!

Koken van witte asperges
Leg de asperges in ruim koud water, voeg er een snufje zout en suiker aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges (in mijn geval lekkere dikke AA asperges)  8 minuten zachtjes door koken. Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 10 minuten, met gesloten deksel, doorgaren. Om te controleren of de asperges voldoende zacht zijn kunt u met een vork in de ondereinden prikken.
Bewaar het nat, je kunt er aspergesoep van maken – zie mijn recept voor een zalige aspergesoep bij Soepen: Aspergesoep van tante Riek!

Koken van groene asperges
Breng water met zout en een snufje suiker aan de kook en blancheer de groene asperges kort, 3 minuten wanneer je ze beetgaar wilt hebben, hooguit 5 minuten wanneer je van zacht en gaar houdt. De groene asperges meteen uit het kooknat halen en laten uitlekken.

 

Dit recept is 10029 keer bekeken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.