BBQ Hoe?

“Hot” tips voor het BBQ seizoen waarop we weer massaal naar buiten gaan om te barbecueën. Je vindt hier diverse tips om een veilig BBQ vuur te maken, de keuze van het vlees en de groenten en veel heerlijke marinades om je heerlijke eten te marineren!
Het woord barbecue komt van het Franse woord barbe-queue (van kop tot staart) of van het Spaanse barbacao (grill). Bent u met een klein gezelschap (2-3 personen), gebruik dan een kleine vierkante barbecue, waarin de kooltjes snel op temperatuur zijn. Maar als u met meer mensen gaat barbecuen, heeft u een grotere nodig.

Het geheim van een perfecte barbecue:
Met een beetje voorbereiding en plannen wordt het barbecuen nog makkelijker. Zelf gebakken brood, homemade tomatenketchup en dressings kunt u bijvoorbeeld al 1 dag van te voren maken. Maar schep de dressing pas vlak voor het serveren door de salade.
Ook het marineren van vlees, kip of vis kost meer tijd. Sommige gerechten liggen wel 24 uur in een marinade. Maakt u vlees, vis en groentespiesen, dan kunt u deze alvast aanrijgen en (eventueel) aan de pen marineren. Als sauzen eerder worden bereid, trekken de smaken lekker door.

BBQ1

De dag zelf:
Een paar uur van tevoren kunt u beginnen met het voorbereiden van voorgerechten, soep en andere bijgerechten. Zoals het voorsnijden van groenten, het wikkelen in aluminiumfolie of vruchten omwikkelen met ontbijtspek. Bewaar de voorgesneden groenten of broodjes wel afgedekt. Trucje: leg de satéprikkers in een schaaltje water, ze verbranden dan
niet zo snel op de arbecue. Zet alvast de barbecue, het houtskool en de
aanmaakblokjes klaar. Steek de barbecue ruim van tevoren aan, want
het houtskool moet flink gloeien. Meestal duurt het 30-45 minuten voordat u kunt
beginnen met het grillen van de gerechten.

Marineren:
Met een marinade krijgt een barbecuegerecht extra smaak. De marineertijd verschilt per recept: een exacte marineertijd is moeilijk te geven. Vlees wordt meestal 4-5 uur (een hele nacht is ook mogelijk) gemarineerd. Bij heel mals en zacht vlees, zoals biefstuk, is ongeveer 2 uur marineren voldoende. Vis is veel zachter dan vlees en neemt daarom de smaken van de marinade eerder op. De marineertijd is dus korter: 1-2 uur. Groenten hebben maar een korte marineertijd nodig: van 10 tot 30 minuten. Sommige marinades zijn heel vloeibaar, dan kunt u vlees of vis onder de marinade leggen. Marinades die meer op een pasta lijken, worden stevig ingewreven.

Mager vlees grillen:
Kleine stukjes mager vlees die worden geroosterd, kunnen snel te droog worden. Wikkel stukjes biefstuk, varkenshaas of kipfilet in een dun plakje ontbijtspek of bakbacon. Tijdens het roosteren beschermt het vet uit het spek of de bacon het vlees tegen uitdrogen, ook geeft het spek een pittige smaak aan het vlees.
BBQ2Het ideale en veilige barbecuevuur:
Zet de barbecue op een windvrije plaats en op een vlakke ondergrond, weg van hangende planten of struiken. Stapel de kooltjes mooi op en gebruik voor het aansteken aanmaakblokjes (die u tussen de kooltjes legt) of lucifers. Of week een deel van de houtskool in een blikje met spiritus. Leg de geweekte stukjes tussen het andere houtskool en steek ze aan. Verdeel, als het vuur goed brandt, de kooltjes met een pook. Leg eventueel een voorraadje kooltjes langs de rand, dan warmen die vast mee. Goede roosterkooltjes zijn witheet van buiten, met gloeiend rood ertussen.
Soms ontstaan tijdens het roosteren (door uitdruipend vet) vlammetjes, die u met een plantenspuit kunt doven. Steek de barbecue ongeveer een half uur van tevoren aan. De barbecue is na ongeveer 30 minuten goed op temperatuur: als de kooltjes gloeien en bedekt zijn met een dun laagje as. Let op: giet nooit spiritus, benzine of petroleum op een brandende barbecue. Dit kan steekvlammen veroorzaken. Zet een emmer zand of een pak bloem naast de barbecue. Daarmee kunt u snel eventuele vlammen doven.

Barbecue-ideeën:
Een goede tang maakt keren makkelijk. Met een speciaal voorgevormd grillrooster wordt barbecuen nog makkelijker. Barbecue klemroosters Door het grillen boven houtskool houden gerechten hun natuurlijke smaak. Met speciale grillroosters voor vis wordt het bereiden van vis op de barbecue nog eenvoudiger: makkelijker bij het keren van de vis en de vis behoudt zijn oorspronkelijke vorm. Een klem is bovendien erg handig voor het roosteren
van uien of gehakt. De groenten en hamburgers bijvoorbeeld blijven goed in vorm en kunnen zo makkelijk worden gedraaid. Met speciale roosters kunt u sardientjes of hele vissen handig roosteren. Voor spiesen zijn platte grilleerpennen ideaal, deze voorkomen dat de stukjes gaan draaien.

Kruiden op houtskool:
Voor een zomerse barbecue zijn Provensaalse of Mediterane kruiden ideaal. Niet alleen verspreiden ze een heerlijke geur, het speciale aroma trekt ook in het vlees dat op de barbecue wordt geroosterd en geeft het gerecht een verrukkelijke smaak.

Marinades

Voor rundvlees en wild: 3 dl rode wijn, 1 eetlepel rode wijnazijn, 0.5 eetlepel olie, 1 sjalotje in vieren, 1 theelepel peperkorrels, een stukje wortel in reepjes, een takje tijm en een blaadje laurier (opkoken en laten afkoelen).

Voor kalfsvlees: 3 dl rode wijn, 1 theelepel gemalen peper, 0.25 theelepel nootmuskaatrasp, 3 eetlepels geknipte marjolein, de blaadjes van 1 takje tijm.

Voor vis: 0.5 citroen en limoen in plakjes, 1 steel bleekselderij met groen in boogjes, takje dille, geplette witte peperkorrels, stukje gesnipperde ui.

Voor lamsvlees: 0.5 fles rode wijn, 3 tenen knoflook in plakjes, 1 ui in schijven, 6 kruidnageltjes, 035 dl olijfolie, 1 tomaat in blokjes, een takje tijm.

Voor varkensvlees en kip: 3 eetlepels rijstwijn, 1 eetlepel Japanse sojasaus, 1 eetlepel zoete sherry, 1 zomeruitje in ringen.

Voor wild en gevogelte: 2 dl volle rode wijn, 0.5 dl rode port, 2 eetlepels honing, 1 ui in ringen, 1 theelepel geplette peperkorrels, 10 geplette jeneverbessen, 1 wortel in reepjes.

Voor kip en kalkoen: 2 dl droge witte wijn, 1 eetlepel honing, sap van 0.5 citroen, 1 kaneelstokje, een takje munt.

Voor vis en schaaldieren: 1 dl warme rijstwijn met 0.5 visbouillontablet (afgekoeld), 1 eetlepel zoete chilisaus, 1 cm geraspte verse gember, 1 eetlepel gembersiroop, 2 teentjes knoflook uit de pers, 1 bosuitje in ringen.

Limoen/knoflookmarinade: Vermeng 3.5 dl vers limoensap, 2.5 dl vers sinaasappelsap, 1.25 dl olijfolie, 2 grofgehakte knoflookteentjes, 75 gr grof zeezout, 2 theelepels versgemalen zwarte peper en 3 verkruimelde laurierblaadjes.

Kruidenmarinade: Vermeng 2 eetlepels fijngehakte tijm, 15 gr fijngehakte kervel, 0.5 theelepel zout, 0.25 theelepel peper en 4 eetlepels olijfolie.

Franse marinade: Vermeng 4 eetlepels olijfolie, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 2 theelepels fijngehakte verse tijm, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 3 gesnipperde sjalotjes, 2 eetlepels geraspte sinaasappelschil, zout en peper.

Yoghurtmarinade: Vermeng 0.5 liter dikke yoghurt, 4 eetlepels olijfolie, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 2 theelepels gehakte muntblaadjes, zout en peper.

Citroenmarinade: Stamp in een vijzel 2 teentjes knoflook, 0.5 eetlepel grof zout en 0.5 eetlepel citroensap fijn. Roer er 1.25 dl olijfolie en 1 eetlepel fijngehakte peterselie door.

Oosterse marinade: Vermeng 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels fijngehakte gemberwortel, 4 eetlepels geraspte sinaasappelschil en 4 eetlepels gehakte knoflook.

Dit recept is 3685 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.