Aspergesoep van Smulmama

Natuurlijk is de aspergesoep van tante Riek de inspiratie voor mijn eigen, meer simpel te maken, maar o zo lekker aspergesoep. Fluweelzacht wordt ie, probeer maar eens! Voor een ruime pan met wel 8 koppen soep heb je het volgende nodig. 

Voor het koken van de asperges:
* Ruim een kilo, liefst 1,5 kilo mooie AA asperges, dus van die dikke
* Pan met 2,5 liter koud water  Aspergesoep-van-Smulmama
* 1 eetlepel zout
* 1.5 eetlepel suiker

Voor het bereiden van de soep:
* 100 gram boter
* Bloem
* Het kooknat waarin de asperges zijn gekookt
* 2 eidooiers
* 2 eetlepels kruidenbouillonpoeder (of blokjes)

We beginnen met het koken van de asperges. Schil met de dunschiller de bast van de asperges en haal de uiterste stukjes van de onderkant. Zet de pan met de asperges en het koude water op met het zout en de suiker. Als het water kookt laat de asperges dan 8 minuten doorkoken. Zet het vuur onder je pan uit en laat de asperges nog 9 minuten in het kookvocht nagaren. Nu de asperges uit de pan halen en in een schaal wat af laten koelen.
Meestal zit er wat tijd tussen het koken van de asperges en het maken van de soep. Maar daar gaat ie dan: Laat in een grote koekenpan de boter smelten. Vuur niet te hoog! Roer er nu een voor een 3-4 eetlepels bloem doorheen, de massa mag geen bloembal worden! Roer nu een soeplepel aspergenat door de bloem, net zoals je een roux maakt. Na elke lepel moet er weer een gladde massa ontstaan! Als je denkt dat je de romige gebonden aspergesoep hebt die het moet zijn, laat dan de soep nog heel even laag op het vuur staan. Snij de asperges intussen in mooie stukken en doe ze in de soep. Doe de 2 eidooiers in een kommetje en giet er wat hete soep bij, klop alles goed dooreen en roer dan langzaam dit eimengsel in je soep. Breng de soep op smaak met kruidenbouillonpoeder of blokjes.
Ik vind wat nootmuskaat op de soep heerlijk, maar dat is naar ieders smaak!

Dit recept is 3905 keer bekeken

2 thoughts on “Aspergesoep van Smulmama

  1. Lieve smulmama marijke.

    heerlijk, heerlijk deze aspergesoep. Duidelijke uitleg en smaakcombinatie met nootmuskaat is schot in de roos. Kan iedereen aanbevelen dit recept op te slaan.

    nu op naar de salades.

    liefs en groeten,

    thea.

  2. Ha Marijke, bedankt voor dit heerlijke recept en hartelijke groeten van Joke, achterbuurvrouw en vriendin van Marlous!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.