Balkenbrij van tante Leny

2013: Wat een geluk, mijn nichtje Liesje heeft een handgeschreven recept van haar tante Leny, mijn moeder, gevonden voor het maken van balkenbrij!
Hier was ik nu steeds naar op zoek, ik zie me gewoon weer die pan vasthouden terwijl ons mam die grote houten pollepel erin bleef ronddraaien totdat het ging bloepen en de pollepel rechtop erin bleef staan!
Ik schrijf gewoon precies haar recept hier neer.

* 1 pak boekweitmeelbalkenbrij-Leny
* Ruim 2 theelepeltjes piment
* 2 ons rundslever
* 1 pond mager doorregen spek (stukje)
* 1,5 ons vet vers spek (aan dobbelsteentjes snijden)

Ruim 2,5 à 3 liter water aan de kook brengen met wat zout. Hierin het spek, de spekdobbelsteentjes en lever garen. Mager spek eruit halen, lever in stukjes snijden.
Piment in het kokend water roeren, dan onder voortdurend roeren meel toevoegen.
***********************************************************************************************
In mijn herinnering stonden mijn moeder en ik echt te zwoegen  boven die pan met gloeiendhete steeds dikker wordende massa. Als het volgens mama dik genoeg was, dat blubberen en zo, dan stonden er twee grote platte rechthoekige schalen klaar waarin ruim bloem was gestrooid.
Daarin werd de massa gestort ongeveer 7-10 cm hoog. Mama schudde de schalen dan wat zodat alles goed erin ging zitten en tenslotte werd er bovenop ook wat bloem gestrooid. Nu konden de schalen afkoelen.
Tegen de tijd dat we schijfjes gingen bakken werd een schaal omgekiept op een enorme schaal of schotel. Weer bepoederen.  Nu mooie plakken snijden van ca. 1-1,5 cm dik en die bakken in reuzel of afgekoeld spekvet. Tegenwoordig is wat olie ook prima.
Wij eten balkenbrij nog steeds op een heerlijke plak roggebrood en ik strooi er bij het opdienen altijd nog een klein beetje zout over, maar dat is naar smaak natuurlijk.

Dit recept is 3765 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.