Balkenbrij

Dit ouderwets lekkere recept kreeg ik van Jo Verheij! Vroeger maakte mijn moeder het ’s -winters bijna elke week, zálig! Ik mocht haar dan helpen om de grote pan vast te houden, terwijl zij met een grote pollepel door de blubblub massa bleef roeren, zwaar werk, dat kan ik je wel vertellen!

* 500 gram ribjesBalkenbrij
* 300 gram versvet spek in kleine blokjes.
* Boekweitmeel
Kruiden:
* 3-4 theelepels rommelkruid – rood (Verstegen) of een zakje balkenbrijkruiden
* Nootmuskaat
* Peper en zout
* 3-4 liter water

Breng het water met de ribjes aan de kook in een ruime pan, en trek er een bouillon van. Kruiden met peper en zout! Na een uur de spekblokjes toevoegen en de bouillon nog 30 minuten verder laten trekken. Nu de ribjes eruit halen en het kruid toevoegen. Voeg nu lepel voor lepel de bloem bij het mengsel en roer stevig met grote lepel of mixer. Voeg zoveel bloem toe totdat er een dikke brij ontstaat die van de hitte stevig bloept. Pas als de lepel rechtop in de balkenbrij alleen blijft staan is de brij klaar!

Laat de brij dan nog rustig even doorploppen, terwijl je blijft roeren! Bepoeder enkele schalen met bloem en doe er de brij in. De hoogte dient ongeveer 8 -10 cm te zijn. Strooi er boven overheen ook nog bloem over en druk alles even mooi strak en glad in de schaal.

Nadat de balkenbrij is afgekoeld kun je er plakken van ca 1 – 1,5 cm van snijden. Bak de plakken in olie om en om, zodat ze een mooi bruin kleurtje krijgen, de bloem moet garen! Heerlijk op een snee roggebrood, eventueel nog wat zout erover als het te flauw is.

Dit recept is 6632 keer bekeken

2 thoughts on “Balkenbrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.