Bouillonsoep van Smulmama

Dit is het traditionele recept van deze oergezonde soep en ik heb het gekregen van mijn moeder. Bij ons thuis was deze soep vroeger altijd gereserveerd voor de zondag omdat het zo’n heerlijke mooie soep is, maar voor mij is het vooral een gezonde soep, soep waar je “sterk” van wordt of waar je beter van wordt als je geveld bent door een griepje!
Van een deel van het vlees kun je later nog een heerlijke ragout maken voor in een pasteitje ( recept op deze site onder Anders/anders) of om er kroketten van te maken (recept op deze site óók onder Anders/anders).
Vraag aan je slager een mooi mager stukje soepvlees, want daar begint het mee natuurlijk!

* Mooi stuk soepvlees (rund) van de slager van 600 gramBouillonsoep-van-Smulmama
* Bosje peterselie, liefst platte peterselie
* 2,5 – 3 liter water
* 1 maggiblokje of een klein scheutje maggi uit het flesje
* Peper en zout
* Handje vermicelli naar keuze
* Gehaktballetjes naar keuze

Spoel het vlees goed af onder de koude kraan en zet het op in het koude water in een ruime pan. Als het aan de kook begint te raken dan schuim je het bovenliggende schuim met een schuimspaan van het water af. Zet het vuur nu laag en voeg een bosje gewassen peterselie, het maggiblokje en peper en zout erbij. Niet te veel, je kunt later op je bord zelf nog proeven of er nog wat maggi bij moet als je de soep wat pittiger wilt hebben.
Nu kun je van alles en nog wat gaan doen, want nu gaat het vlees garen in je bouillon en dat duurt uren! Zorg er wel voor dat de bouillon trekt, dat wil zeggen, hij mag niet koken, maar moet wel heet blijven, dus tegen de kook aan.
Als het tijd is om je bouillon op te dienen, haal dan de peterselie uit de pan, haal er zoveel als mogelijk is de stelen vanaf en snij de blaadje fijn. Doe dit terug in de soep. Haal het vlees eruit en snij van een deel kleine stukjes voor in de soep. Je kunt natuurlijk ook alles erin doen, maar je kunt van de rest van het vlees ook iets anders maken, bijvoorbeeld ragout.
Wil je de soep meer vullen voeg dan een half uurtje voor opdienen een handje vermicelli toe en ook handgedraaide kleine soepballetjes zijn er heerlijk in. Draai van met peper en zout gekruid half om half gehakt kleine balletjes en gaar ze in een apart pannetje water. Apart koken, want anders komt het vet van dit gehakt in je mooie heldere bouillon!

Geniet!

Dit recept is 7268 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.