Cake van Tineke

Vriendinnen heb je voor ontelbare dingen, gewoon niet op te noemen zo veel dingen. Maar een ding zal ik er toch even uitlichten en dat is dat zij aan jou hun heerlijke recepten kunnen geven om op Smulmama te zetten.
Vandaag is het weer zover, mijn vriendin Tineke maakt zulke lekkere cakes, echt zalig. In dit recept vind je de standaard cake, maar ook nog enkele variaties van Tineke, heerlijk!

* 200 gram Koopmans cakemeel Cake-van-Tineke
* 200 gram vloeibare Blue Band roomboter
* snufje zout
* een zakje vanille suiker van 8 gram
* 200 gram witte basterd suiker
* 4 eieren
* handje paneermeel
Je hebt een cakeblik nodig van ongeveer 28 cm.

Verwarm je oven ongeveer 10 minuutjes voor op 160 graden (elektrische oven).
Ga eerst de boter met zout en vanille suiker luchtig mixen. Basterd suiker toevoegen, weer mixen, eieren één voor één toevoegen en mixen, dus na ieder ei mixen. Als laatste de cakemeel toevoegen en mixen tot een luchtige soepele massa.
Het cakeblik insmeren met vloeibare boter, wat paneermeel er daarna instrooien en uitschudden. (Is om het plakken in de vorm tegen te gaan). Vul de bakvorm
met het cakebeslag en zorg ervoor dat het mooi glad in de vorm komt te liggen.
Zet de cake in de oven en bak hem 65 tot 80 minuten op 160 graden. Op het laatst blijven kijken voor de kleur, de ene oven is de andere niet. Voor een heteluchtoven dien je 150 graden aan te houden en voor een gasoven stand 2-3.
Na het bakken, de cake even laten staan om steviger te worden, daarna omkeren op een taartrooster af laten koelen. Bij het bakken van meerdere cakes kunnen ze prima in een plastic zak in de vriezer.

Met bovenstaand basisrecept kun je verder gaan met de variaties die hieronder staan.

CAKE met CACAO.
Pak een kommetje en doe daarin zes eetlepels cacao en twee eetlepels witte basterdsuiker. Maak er een papje van door het te mengen met melk tot het stroperig is. Cakebeslag als gewoonlijk in de bakvorm. Cacaomengsel met een lepel er in mengen. Je kan ook de cakevorm half vullen, chocolade er tussen, wat beslag bij en weer chocolade aanvullen en afvullen met cakebeslag. Met enige eigen creativiteit lukt dat zeker.

CAKE met APPEL .
Schil een appel, Goudrenet of Elstar en snij deze in schijfjes. Beslag in het bakblik. Schijfjes appel in het cakebeslag drukken, ze mogen er bovenuit blijven steken. Daarna bovenop het beslag en de uitstekende appeltjes kaneel en als laatste wat kristalsuiker er over strooien.

CAKE met ROZIJNEN.
150 gram blanke rozijnen. Een nacht weken in rum. De rozijnen als laatst toevoegen aan je cakebeslag door ze er door te roeren.

Dit recept is 5398 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.