Een menu samenstellen – zó doe je dat!

Wie zitten er aan tafel?

Heel belangrijk om te kijken wie je gasten zijn, zijn er kinderen bij, mensen met speciale wensen of diëten, of wat ouder of juist alles door elkaar. Kinderen hebben vaak niet zoveel geduld om lang aan tafel te zitten en voor wat oudere mensen kook je misschien wat traditioneler dan voor jonge mensen.

Welke gerechten ga je serveren?

Het is belangrijk dat je een gevarieerd menu samenstelt. Zo kun je beter niet dezelfde ingrediënten laten terugkomen in de diverse onderdelen, bijvoorbeeld champignonsoep en dan weer champignons bij het hoofdgerecht. Of overal sla bij serveren. Maar het is ook goed om de diverse gangen op elkaar af te stemmen en niet te starten bijvoorbeeld met een heel zwaar voorgerecht en een licht hoofdgerecht. In de winter zul je vaker voedzaam eten opdienen, zoals roodvlees of wild, terwijl de zomer zich meer leent voor lichter eten, salades en vis. Maar ook een combinatie kan heerlijk zijn, bijvoorbeeld een voorgerecht met vis, een soep en daarna een hoofdgerecht met vlees.

Hoe verloopt de maaltijd?

Heb je alles dusdanig voorbereid dat je er zelf ook nog plezierig bij kunt zijn dan zal dat ieders voorkeur genieten. Je kunt dat zeker bereiken door die gerechten uit te kiezen die je van te voren kunt (voor)bereiden en die een korte afwerktijd vragen. Wel zo leuk natuurlijk! Ook als er kinderen aan tafel zitten, laat die dan aan de hoofdeinden zitten. Willen ze eens tussendoor van tafel, dan vallen er geen gaten tussen je gasten. Trouwens, dat geldt ook voor jou, jij bent nogal eens van tafel en dan mogen je buren aan tafel daar niet te veel hinder van ondervinden. Overigens vinden sommige gasten het maar wát leuk om even mee te lopen naar je keuken om wat te helpen of alleen maar gezellig te praten.

Hoeveel gangen?

Wil je meerdere (tussen)gerechten serveren in plaats van één hoofdgerecht? Dat kan ook, je kunt wel een diner samenstellen van alleen maar heerlijke voorgerechten, waarom niet! Maak dan je porties niet te groot en bouw je gerechten op van licht (zoals een salade of heldere soep) naar zwaarder, zoals iets met vis en daarna vlees. Maak je hoofdgerecht na diverse voor- en tussengerechten ook niet te zwaar met aardappelen en diverse groenten, maar serveer enkele wat heerlijke groenten bij je stukje vis of vlees. Eet rustig, reken op 25-30 minuten per gang. Als je kaas serveert kijk dan wanneer je dat doet. Heb je een kaasplank waarbij dezelfde (rode) wijn past al die je bij het hoofdgerecht hebt geserveerd, serveer die dan direct na het hoofdgerecht. Serveer je een schimmelkaas met bijvoorbeeld een glas port, wacht daarmee dan tot ná het dessert.

Welke dranken komen er op tafel?

Belangrijkste drank is voor mij gewoon water, plat (zonder bubbels) of met bubbeltjes. Daarvoor staat altijd een waterglas klaar voor elke gast. Verder voor diegene die dat lekker vinden een witte wijn glas en een groter rode wijn glas. Mensen die de Bob zijn vinden het ook heel lekker om water te drinken uit een mooi glas en dat geldt ook voor kinderen! Bij het dessert kun je een zoete dessertwijn serveren, zet daarvoor dan pas de glazen op tafel. Koffie na, ook een traditie, met eventueel een stukje chocola, heerlijk!

Uit welke volgorde bestaat een klassiek menu?

* Voorgerecht
* Soep
* Tussengerecht
* Hoofdgerecht
* Kaas, afhankelijk van de wijn
* Dessert
* Kaas, afhankelijk van de wijn
* Koffie

 

Dit recept is 32344 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.