Een Volwaard kip

Voor mij is kip iets heel bijzonders. We eten het niet zo vaak, maar als ik kip klaarmaak, dan is het ook een hele mooie kip! Ik koop het liefst een flink beest van anderhalve kilo, dat een goed leven heeft gehad, een kip die buiten kan rond trippelen tussen zand en maïskorreltjes. Dat kan bijvoorbeeld een Volwaard kip zijn, een Hollands ras, gekweekt hier in Nederland. Natuurlijk, je betaalt wat meer, maar dan eet je ook wel een dier dat goed heeft geleefd en dat is wel wat waard! (Hij kost ca 8 euro, incl. btw bij de Makro – maart 2013).
Met vier personen kun je hier ruim van eten, met z’n tweeën hou ik de helft over om er de volgende dag een lekkere ragout van te maken.

Ingrediënten
* 1 Volwaard kip van ca 1500 gramEen-Volwaard-kip1
* 1 citroen
* 2 tenen knoflook

Voor de kruidenboter:
* 100 gram zachte roomboter
* Handje versgehakte peterselie
* Klein handje gehakte roosmarijn
* 2 theelepels gedroogde Mediterraanse kruiden
* Halve theelepel rode paprikapoeder
* De rasp van de citroen
* 1 teen geperste knoflook
* Versgemalen peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven) en snij de boter in dunne plakjes in een schaaltje zodat het zacht wordt. Haal met je vingers het vel van de kippenborst los. Het is belangrijk dat je je hand langzaam langs de borst naar beneden duwt en er voor zorgt dat het vel heel blijft.Een-Volwaard-kip2
Rasp het geel van de citroen en doe het bij de boter in de schaal. Snij van de citroen 4 schijfjes af. Maak de kruidenboter verder af door alle ingrediënten toe te voegen bij de boter en alles goed te mengen. Maak van de knoflooktenen enkele spitse teentjes en plaats die met behulp van een messteekje in de dijen. Wrijf nu een lekkere klont kruidenboter onder het borstvel en schuif er ook een plakje citroen bij.

Wrijf nu de hele kip in met boter en stop de boter die je over hebt in de buikholte samen met de andere twee schijfjes citroen. Plaats de kip in een ovenschaal en zet hem 20 minuten in de hete oven. Nu even de kip eruit halen en overgieten met de gesmolten boter in de schaal. Zet nu de oven op 180 graden en laat de kip 50 minuten onder een vel aluminiumfolie verder garen. Dan weer overgieten en tenslotte nog 10 minuten zonder folie af laten bakken.Een-Volwaard-kip3
De schaal uit de oven halen en nogmaals overgieten met het vocht uit de schaal. Afdekken met de folie en zeker 10 minuten laten rusten. Serveer je kip met gebakken aardappeltjes en een frisse salade, mmm dat is pas kip!!

Dit recept is 4361 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.