Franse uiensoep

Een klassieker uit de Franse cuisine, ik vind deze soep zó lekker, soms kan ik me er een dag op verheugen dat ik hem ‘s- avonds kan eten! Deze uiensoep is wel gebonden, dus behoorlijk machtig!
Je hebt er wel een oven bij nodig! Genoeg voor 6 heerlijke koppen!!

* 100 gram boter Franse-uiensoep
* 700 gram uien in de schil
* 2 tenen knoflook
* 100 gram bloem
* 1,7 liter bouillon
* 2 glazen droge witte wijn
* 1 laurierblad
* 1 theelepel gedroogde tijm
* Zout en peper, voorzichtig, niet te veel!
* 6 geroosterde sneetjes brood
* Wat kaas om op het brood te leggen, ik neem meestal gewone plakjes kaas, maar je kunt er natuurlijk ook iets speciaals voor gebruiken, zoals geraspte Gruyère!

Pel de uien en snij ze in dunne ringen. Pel de knoflook, snij ze door en verwijder de kern. Snipper ze heel fijn. Maak de bouillon, het mag ook van kippenbouillon blokjes of gewone vleesbouillon blokjes. Doe de boter in een grote kookpan met dikke bodem en fruit hierin de uiringen en de knoflook. Laat ze zachtjes mooi kleuren ongeveer 15 minuutjes. Niet te bruin, dat is niet lekker! Voeg de bloem toe en roer dit er goed doorheen. Voeg nu langzaam lepel voor lepel de bouillon toe terwijl je goed roert; ook de wijn. De soep moet een mooie glanzende dikkige soep zijn, fluweelzacht. Doe nu het laurierblad en de tijm in de pan en breng alles op smaak met peper en zout.
Dek de pan af en laat de soep zacht trekken, een kwartier. Af en toe roeren om aanbranden te voorkomen!
Zet de oven aan op een hoge stand. Grill de sneetjes brood in de broodrooster. Als de soep en de sneetjes brood klaar zijn, de oven is heet, schep dan de soep in de kommen. Leg op elke kom een sneetje brood, mooi op maat voor je soepkom, en beleg het met kaas. Zet de kommen in de hete oven, zo’n 10-15 minuten. Als je ziet dat de soep kookt en pruttelt en de kaas heeft een mooie bruine tint gekregen, dan kun je de soep opdienen.

Zorg ervoor dat je de kommen op koude borden opdient, want de kommen zijn echt gloeiend heet! Smakelijk eten!!

Dit recept is 10982 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.