Gourmetparty

Feestelijk dekken en daarna zelf je eigen lekkere hapjes bereiden op de
gourmetplaat of in een pannetje onder de grill! Aan mijn tafel krijgen de gasten
een snijplankje om de diverse groenten zelf fijn te snijden en een houten spatel
om de ingrediënten op de plaat te keren en eraf te halen.
Deze suggesties zijn voor ongeveer 6 personen, maar het ligt er ook aan natuurlijk of er flinke of matig-etende gasten aan tafel zitten!

Een gourmet etentje kun je samenstellen uit erg veel lekker eten. Grof gezegd
zijn de volgende ingrediënten op tafel.Gourmet-vlees
Vlees, vis, groenten, sauzen én daarnaast nog een aantal andere spijzen die de glans er verder aan geven. Bedenk wel van te voren wat je gasten graag eten. Is er bijvoorbeeld niemand die van vis houdt, zet dan geen vis op tafel. Omdat ik meestal een gemengd gezelschap uitnodig zou je kunnen uitgaan van het volgende:

Diverse soorten vlees:
* Varkenshaas
* Dikke lende of biefstuk
* Kip of kalkoenvlees
* Gekruid gehakt, halfom, lams- of kalfsgehakt
eventueel:
* Varkenslever of kalfs- of kippenlever
* Wildbiefstuk
* Wildzwijnshaas
Diverse soorten vis:
* Tonijn
* Baarsfilet
* Zalm
* Garnalen

Snij van vlees en vis mooie plakjes, niet te groot en niet te dik, als dikte
houd ik meestal 1,5 cm aan, je hoeft ze niet te kruiden! Het gehakt kruid ik wel
met peper en zout en ik draai er balletjes van, de maat zit ongeveer tussen een
gehaktbal en een soep bal. Op de vleesschaal liggen die ballen leuk om te zien
tussen de rijen met vleesplakjes. Op de plaat kun je ze dan met de vork wat
platdrukken, dan zijn ze eerder gaar.
Maak een aparte schaal voor vlees en voor vis.

Groenten:
* TomaatGourmet-groenten
* Ui
* Paprika
* Radijs
* Komkommer
* Champignons
* Sla
* Aubergine of courgett

Sla wassen en zonder dressing in een schaal klaarzetten, iedereen kan zelf dressen met een van de sauzen of met olie en dergelijke. De andere groenten schoonmaken, wassen en zó in schalen op tafel zetten.

Sauzen :
* Roze saus
* Knoflooksaus
* Diverse flesjes met sauzen naar eigen smaak die je kant en klaar kunt kopen.

Ik maak altijd twee flinke schalen met saus, de zgn. “Rose saus”, een naam die nog is overgebleven van mijn kinderen, én knoflooksaus, daar moet je natuurlijk wel van houden! Je kunt dit ook lekker van te voren maken en bewaren in de koeling. Het recept is als volgt:
Nodig voor twee schalen saus:
* Een emmer fritessaus
* Bekertje slagroom 125 cc
* Peper en zout
Sla de slagroom lobbig en meng dit in een grote schaal met de fritessaus, breng op smaak met peper en zout. Niet te veel ineens, je kunt beter later bijvoegen! Giet de helft van het mengsel in een andere schaal. Nu gaan we de verschillen maken.

Doe in de schaal voor de roze saus: een flinke scheut tomatenketchup, 1 eetlepel zoete rode paprikapoeder, scheutje sherry en scheutje koffiemelk of room, net wat je in huis hebt. En in de knoflooksaus gaat: flinke kneep in de fles curryketchup, 12 druppels Worcestersaus, 4 tenen knoflook, gepeld en geperst! Lekker alles doorroeren en wegzetten voor de maaltijd.

En verder komt er op tafel ….

* Ontbijtspek, lekker knapperig bakken op de plaat
* Brood, liefst stokbrood of versgebakken ciabatta uit de oven
* Olie en azijn
* Peper en zout
* Fruit, bijvoorbeeld ananas of perziken
* Eieren
* Schaaltje(s) met een andere salade, bijvoorbeeld Farmersalade, Griekse salade of wortelsalade (zie voor wortelsalade recept op deze site!)

Ik denk dat ik hier wel genoeg suggesties heb gegeven, het is natuurlijk mijn
gourmetparty. Maar ik weet intussen wel dat iedereen het op zijn eigen manier
invult en dat het bij iedereen ook weer zalig smaakt!
Veel plezier met klaarmaken en smakelijk eten!

Dit recept is 6740 keer bekeken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.