Hertenhachee

Om je vingers bij op te eten!!! (Voor 8 personen!)

* 1,5 kilo hertenboutstukken
* 1 grote ui
* 6 kruidnagelen
* 10 gedroogde jeneverbessenHertenhachee
* Halve fles rode wijn
* 1 dl water
* Scheut rode port (ca 1 portglas)
* 2 eetlepels wijnazijn
* 2 laurierbladeren
* Paar takjes verse tijm of 1 eetlepel gedroogde
* 1 theelepel pimentpoeder
* Bouillonblok
* 50 gram boter
* Scheutje olijfolie
* 1/8 liter room
* 2 eetlepels suiker
* 1,5 eetlepel jam, liefst cranberry
* 1,5 eetlepel tomatenpuree
* 150 gram kastanjepaddestoelen, liefst kleine
* Peper en zout van de molen
* Eventueel bindmiddel

Marinade:
Dit gerecht smaakt het best als je het vlees enkele uren voor het bereiden in een marinade zet. Snij daarvoor het hertenvlees in niet al te kleine stukken en zorg dat het vlies er zoveel mogelijk vanaf is. Leg de stukken in een ruime schaal. Kneus de jeneverbessen en maak de ui schoon. Snij de ui in ringen. Leg de ui ringen en de bessen tussen en op het vlees. Ook de kruidnagelen, tijm en laurierbladeren ertussen leggen. Giet hierover het mengsel van de wijn, het water, de port en de wijnazijn zodat het vlees mooi onder staat. Je kunt deze marinade gerust tot 8-12 uur in de koelkast laten staan.

Bereiding:

Haal het vlees uit de marinade en dep het droog. Bewaar de marinade! Bak het vlees (eventueel in porties) nu in de braadpan op hoog vuur aan alle kanten lekker bruin in de boter met wat olie. Kruid het met wat peper en zout. Voeg nu de marinade toe, zoveel vocht dat het vlees zo goed als onder staat. ( Voeg als het niet voldoende is nog wat water toe.) Voeg er in ieder geval de kruiden en specerijen uit de marinade aan toe, van de uien slechts enkele ringen. Roer er de pimentpoeder door. Laat het vlees nu zacht sudderen, schep het af en toe even om. Na 1 uur suiker toevoegen en de bouillonblok. Als er veel vocht verdwenen is, wat water toevoegen. Laat dit maar heerlijk verder zacht pruttelen, zeker nog 1 tot 2 uur, het vlees moet echt boterzacht zijn en smelten in je mond! Een kwartier voordat je de hachee gaat opdienen de jam, de schoongemaakte champignons, de room en tomatenpuree erdoorheen roeren. Haal nu wel de laurierbladeren en eventueel de kruidnagelen eruit. Goed proeven of de hachee goed op smaak is, voeg er anders gerust nog wat zout, peper of een klein scheutje wijnazijn aan toe.

Natuurlijk komt dit zalige vlees heel goed tot zijn recht tegen een mooie zelfgemaakte aardappelpuree. Geef er spruitjes bij en voor het zoetje: koude gekookte peren. (Wilde Giesemannetjes?) Ik weet zeker dat je gasten echt hun vingers erbij aflikken!!!

Dit recept is 4062 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.