Insalata di riso

Een totaal andere rijstsalade dan de Italiaanse rijstsalade die je ook op deze site bij Italiaanse gerechten kunt vinden. Voor deze salade wordt risottorijst gebruikt, Carnaroli, echt wat een verschil! Een smeuïge rijst met verrukkelijke smaken, ik heb hem nog wat opgefleurd met een gepocheerd eitje en wat heerlijke rucola. Dit recept is voldoende voor een grote schaal vol rijstsalade om flink van op te scheppen!

* 250 gram Carnaroli risotto rijst Insalata-di-riso1
* 1 sjalot, gesnipperd
* Flinke scheut olijfolie
* 1 glas droge witte wijn
* Bouillon, bijvoorbeeld van kruidenbouillonblokjes
* 2 x handvol fijngehakte peterselie
* 6 knakworstjes, in plakjes
* 15 groene olijven, in schijfjes
* 2 stengels lente ui, gesnipperd
* Blikje mais, afgegoten
* 2 hardgekookte eieren, afgekoeld, alleen het eiwit, in stukjes
* 1 mooie augurk, in stukjes
* 15 zilveruitjes, gehalveerd
* 2 eetlepels kappertjes, fijngesneden
* Rucola
* 1 ei per persoon (naar smaak)
* Wat schijven tomaat (naar smaak)Insalata-di-riso2

Begin voor deze salade op tijd met het koken van de rijst, bijvoorbeeld ’s-morgens al, want de rijst moet afkoelen voordat je de salade kunt afmaken. De risotto vraagt ongeveer 20-25 minuten vanaf dat je je pan op het vuur zet. Verhit je olie in een ruime pan, niet té heet en fruit je sjalot lichtgeel. Roer er dan de risottorijst door zodat elk korreltje een mooi laagje olie krijgt. Giet de wijn erbij en laat die inkoken terwijl je af en toe roert. Nu verder steeds bouillon toevoegen, de rijst slurpt heerlijk van dat vocht en wordt zo gaar. Als de rijst beetgaar is dan zet je het vuur uit, roer de schijfjes knakworst en een handje peterselie erdoor; giet vervolgens de riso op een groot plat bord. Laat hem hierop afkoelen, je zult zien dat de rijst wat hard wordt. Als de rijst na een uur of zo voldoende is afgekoeld en vast geklonterd is dan kun je met een vork de rijst losprakken en in een ruime schaal doen. Voeg hierbij dan alle andere ingrediënten en meng alles dooreen. Breng de rijst indien nodig nog verder op smaak met wat peper en zout. Zet de schaal in de koelkast om verder te koelen. De smaken trekken dan ook prima in de rijst. Maak elk bord op met een mooie rand verse rucola, schep hierin de riso en garneer het bord met wat tomaat of een gepocheerd ei. Maak af met wat peper en zout en een mooi scheutje olijfolie.
Buon appetito!

Dit recept is 1502 keer bekeken

Één reactie op “Insalata di riso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.