Risotto met polpo

Als je van risotto houdt dan is eigenlijk alleen al de riso (rijst) op smaak voldoende om lekker te eten. Maar natuurlijk is het juist de kunst om er iets extra bij te voegen waardoor de risotto extra lekker wordt. Dit keer heb ik een grote polpo (inktvis) gekookt in heerlijke bouillon. Slechts een derde is nodig om de risotto te vullen met mooie schijfjes polpovlees. Zoals je ziet gebruik ik geen boter in de visrisotto, zonder dit is hij al heerlijk! Dit recept is voor 2 personen als hoofdmaaltijd of voor 4 personen als voorgerecht.

Voor de inktvis:
* 1 inktvis, schoongemaakt  Risotto-met-polpo
* 1 rode ui
* 1,5 liter visbouillon (mag natuurlijk ook van blokjes)
* 1 wortel
* 1 steel bleekselderij
* Bosje peterselie, liefst platte

Voor de risotto:
* 230 gram Carnaroli risotto
* Scheut olijfolie
* 1 mooie sjalot, fijngesneden
* 1 handvol fijngesneden platte peterselie
* 1 glas droge witte wijn
* Visbouillon
* 12 lekkere zoete kerstomaatjes, in schijfjes
* Peper en zout naar smaak

Breng in een grote pan koud water met wat zout en de visbouillontabletten de octopus aan de kook, leg er een in tweeën gesneden rode ui bij en de in stukjes gesneden wortel en selderie bij en een bosje gewassen peterselie. Als alles kookt dan zet je het vuur laag en je laat de vis ca. 30 minuten zacht koken, draai de octopus na 15 minuten even om in de pan. Vuur uit en laat de octopus in het vocht nog 30 minuten verder garen. Maak intussen de dressing. Laat de octopus goed uitlekken en snij de tentakels los van elkaar. Haal het donkere vel van de binnenkant van de tentakels en van de buitenkant van het zakje. Snij en mooie delen van en doe ze in een schaal. Je kunt dit al eerder doen, inktvis is heel goed te bewaren in de diepvries.

De risotto vraagt ongeveer 20-25 minuten vanaf dat je je pan op het vuur zet. Verhit je olie in een ruime pan, niet té heet en fruit je sjalot lichtgeel. Roer er dan de risottorijst door zodat elk korreltje een mooi laagje olie krijgt. Giet de wijn erbij en laat die inkoken terwijl je af en toe roert. Nu verder steeds bouillon toevoegen, de rijst slurpt heerlijk van dat vocht en wordt zo gaar. Snij de inktvis in plakjes. Hak je peterselie fijn. Tegen dat de rijst bijna gaar is (al dente) roer je de polpo, de tomaatjes en een handje peterselie erdoor. Zorg dat je rijst mooi vochtig blijft, je mag er steeds wat vocht in blijven zien. Proef of de risotto op smaak is en gaar en schep hem dan direct op.

Buon appetito!

Dit recept is 4586 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.