Lamsbout Nikos

Voor dit gerecht mogen ze me ‘s- nachts wakker maken. Ik heb het recept
gekregen van Nikos, eigenaar en chef van Grieks Restaurant Rhodos in Cuijk. Nog bedankt Nikos!
Het is een typisch voorbeeld van de nieuwe richting in kookland “Slowfood” en met liefde en geduld wordt dit zo lekker van smaak, mmmmm, maak het zelf maar snel, dan weten jullie het ook!!! En trouwens, als je de moeite niet wilt nemen dan kun je natuurlijk altijd gaan smullen bij Nikos in Cuijk!

* Achterbout zonder been van 1,2 – 1,5 kilo
* 5-6 tenen knoflookLamsbout-Nikos
* 3-4 kruidnagels
* 4 laurierbladen
* Citroen
* Olijfolie
* P/Z

Voor de saus:
* 2 uien in ringen
* 2 tenen knoflook
* 2 blikjes grote witte bonen
* Klein blikje tomatenpuree 140 gram
* Blikje tomaten op sap 400 cc
* Oregano
* Zoete rode paprikapoeder
* p/z

Maak kleine inkepingen in het lamsvlees en steek daar de schoongemaakte en licht geplette knoflooktenen in. Doe hetzelfde met de kruidnagels. Wrijf het vlees in met citroensap en olijfolie en strooi en peper en zout overheen.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Giet olijfolie in een ovenschaal en leg de bout erin, giet er ook nog wat water bij dat verdampt in de oven. Dek het vlees af met ovenpapier en daarover aluminiumfolie en prik hierdoor een aantal gaten. Zet de schaal in de oven en laat het vlees garen in 3-4 uur. Kijk af en toe of er wat vocht bij moet, anders verbrandt je maaltje! Giet ook wat braadvocht over het vlees.
Voor de saus bak je uienringen en knoflook in de olie. Bak er dan een “groot” blikje tomatenpuree door en blus af met de bonen uit blik. Breng op smaak met peper en zout, paprikapoeder en oregano. Ik geef er gebakken aardappelen en/of witte rijst bij en als je helemaal uit je dak wilt gaan een Griekse boerensalade, mmm.
Kali orexie! (Smakelijk eten!)

 

Dit recept is 2278 keer bekeken

2 reacties op “Lamsbout Nikos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.