Lamsbout uit de oven

De meeste mensen zijn dol op Iekker ouderwets gebraden Iamsvlees met alles
erop en eraan. Daarom wil ik je hier op een fantastische, klassiek Italiaanse
manier leren om Iamsvlees met aubergines te maken. Mijn inspiratie komt van
Jamie Oliver, een meesterlijke vertaler van de Italiaanse keuken!! Wat het lam
betreft is het doodeenvoudig, maar in dit gerecht wil ik dat je je gaat
concentreren op het kruiden van de aubergines.
Je zult het te gek vinden!

* Een flinke lamsbout van ruim een kilo zonder been
* Olijfolie
* Zeezout en zwarte peper uit de molen
* 2 flinke aubergines
* 1,5 rode uien, gepeld en elk in ongeveer 6 parten gesneden
* 3/4 eetl. gedroogde oregano
* Verse rozemarijn, de blaadjes eraf halen en heel fijn hakken

Voor de saus:
* 2 tenen knoflook, kern eruit halen en fijn snipperen
* Bos verse platte peterselie, wassen, blaadjes apart houden, steeltjes gehakt
* Olijfolie
* 1 blik stukjes tomaat van 400 gram
* Zeezout en zwarte peper uit de molen
* Tuinkruidenazijn
* Balsamico azijn
* 1 theelepel hete chili olie
* 3 ansjovisfilets in olie, uitgelekt en fijngesneden
* Olijfolie extra vergine van goede kwaliteit

Verwarm de oven voor op 200 graden of stand 7. Wrijf je lamsbout aan alle kanten in met olijfolie, zout en peper en leg hem in een braadslee. Braad hem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Halveer intussen de aubergines en snijd ze vervolgens in stukken van ongeveer 5 cm dik. Hussel de parten ui door een beetje olijfolie, wat zout en peper en de gedroogde oregano. Giet, wanneer het lamsvlees uit de oven komt, het meeste van het vet weg en bestrooi het vlees met de gehakte rozemarijn. Leg de stukken aubergine en ui rond het lamsvlees in de braadslee en zet die nog ongeveer 3 kwartier in de oven.
Maak intussen je tomatensaus. Bak de knoflook en de gehakte peterseliestelen een minuut in een pan in een scheutje olijfolie, doe er dan de tomaten, een mespunt zout en peper, een flinke scheut azijn en een scheutje aceto Balsamico; de Chili olie en de ansjovisfilets bij. Houd de saus een half uur tegen de kook aan. Controleer het vlees en de aubergines na 20 minuten. Draai de lamsbout om en schep de groenten om en zorg dat die niet te droog worden – giet er een scheut water bij als dat nodig is. Zorg voor ze, dan worden zo fantastisch!

Haal wanneer het vlees gaar is de braadslee uit de oven, leg het vlees op een schaal met een vleesvork en -mes erbij en bedek het losjes met aluminiumfolie. Laat het 10 tot 15 minuten rusten. Giet overtollig vet weg en giet je tomatensaus over de gebraden aubergines en het vlees. Zet de braadslee op een matig vuur en schraap met een houten lepel al het lekkers dat aan de bodem gekleefd zit los, ervoor zorgend dat je de groenten niet te zeer kapot stoot. Het moet een saus met stukken en brokken worden, geen pulp. Roer er het grootste deel van je blaadjes peterselie door en houd de saus nog een paar minuten tegen de kook aan. Proef nu de saus – hij moet lekker gekruid smaken en ook een beetje zuur zijn, dus misschien moet er nog een klein scheutje azijn bij. Neem er even de tijd voor, dan wordt de smaak perfect.Lamsbout

Wanneer je echt blij bent met de aubergines en je saus er prachtig gevormd uitziet snij dan mooie dikke plakken van de lamsbout, schep de saus in de schaal over het vlees heen. Hak de rest van je blaadjes peterselie, strooi ze over de saus en sprenkel tot slot wat heerlijke olijfolie extra vergine erover.
Zet het lamsvlees zo op tafel en eet het met lekker warm brood en een beetje salade of met mooi gekookte aardappeltje en mals gekookte spruitjes.

Dit recept is 6966 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.