Moscardini om te smullen

In Italië kennen ze niet één soort inktvis, maar wel vijf of zes soorten
vind je in de vitrine van de visafdeling van je supermarkt. Een van de meest
geliefde en ook iets duurdere inktvisjes zijn de zgn. moscardini, bij ons worden
ze octopusjes genoemd.
Ze zijn wat groter en ook iets duurder dan de
seppiolini, dat zijn die kleine witte inktvisjes en de smaakt is super!
Inclusief de tentakels zijn ze ca 15-25 cm lang.

* 1 kg moscardini ( soort inktvisjes, de kleine octopus)
* 6 flinke vastkokende (Nicola) aardappelen
* 3 zeer rijpe tomaten Moscardini1
* 2 sjalotjes
* 2 teentje knoflook
* 3 dl witte wijn
* Twee takjes rozemarijn
* 2 blaadjes salie
* Drie handen rucola sla
* Extra vergine olijfolie
* Twee eetlepels fijngehakte peterselie
* Scheutje hete olie
* zout

Maak de moscardini schoon. Je hebt ze als het goed is al schoon gekocht, d.w.z. ontdaan van de ingewanden. Maar dan heeft de vis nog een vlies erom zitten. Die moet er ook af! Snij met een scherp mes het zakje van de tentakels. Nu kun je heel gemakkelijk het vlies van het zakje stropen. Draai het zakje nu binnenstebuiten en maak ook de binnenkant vliesvrij. Aan de tentakels zit nog het lijfje met het harde oog, dat snij je eraf en dat mag weg. Snij nu het tentakelrokje aan een kant open en probeer nu in een keer het vel eraf te trekken. Nu nog verder de tentakels schoonmaken.
Ik weet het, het is een heel werk, maar dat is juist de pret. Snij de sjalotjes en de knoflook fijn, hak de kruiden en de olijven en was de rucola. Snij met een heel scherp mes het velletje van de grote tomaten, haal de binnenkant eruit en snij ze in blokjes.
Kook de aardappelen gaar in water met wat zout. Niet té gaar, ze garen nog na in het gerecht later. Snij van elk tentakeltje het uiterste topje af en snij ze in 3 delen. Leg het zakje plat neer en snij er dunnen ringetjes van, ca 6-7- mm breed.Moscardini2

Zet een forse koekenpan op met wat olie en fruit hierin de sjalot, knoflook, roosmarijn en salie, bak dan op hoog vuur enkele minuutjes de inktvis erbij. Voeg er een scheutje hete olie bij en blus af met witte wijn. Voeg nu de tomaat erbij en breng het op smaak met wat zout. Laat dit alles 35 minuten sudderen. Intussen zijn de aardappelen klaar en die snij je in stukjes. Voeg ze toe na die 35 minuten en doe er dan de peterselie bij en een hand kort gesneden rucola. Zorg dat het gerecht niet droog komt te staan, voeg er dan wat bouillon bij of water. Proef of er nog wat zout of peper bij moet. In totaal mag dat nog 5 minuutjes aan het koken toevoegen.
Maak je bord op door er een mooie rand rucola op te leggen, als je hebt leg je dan een ronde opmaakring midden op je bord en daarin schep je de moscardini met een schuimspaan. Het aanhangend vocht is heerlijk om te soppen met wat brood.

Buon appetito!

Dit recept is 8266 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.