Nasi van Toin

Het verschil tussen mijn nasi en die van mijn broer Toin is het vlees en de marinade. Toin gebruikt magere speklappen en ik hamlappen. Hij marineert zijn vlees van tevoren, ik niet, mijn nasikruiden gaan in de pan bij de ui.
Resultaat: twee vrij verschillend smakende nasi’s, allebei heerlijk, maar wel anders.

* 5 mooie magere speklappen
* 1,5 mok Basmatirijst
* 1 zakje Conimex nasikruiden
* Ketjap manis, ca 4-5 eetlepels
* 3 tenen knoflook, fijngesnipperd
* 1 ui, gesnipperd
* 1 prei, gesnipperd
* 1 flinke wortel, of kleine winterwortel, gesnipperd
* 1 eierlepel bruine suiker

Kook de rijst met wat zout gaar. Ik breng daartoe water aan de kook, giet daarin de rijstkorrels, roer ze af er toe los (van de bodem) en giet ze af na 10 minuutjes. Deksel op de pan en 20 minuten laten staan. Klaar!
Snij van de speklappen reepjes van 1,5 cm. breed en doe ze in een kom.

Daarbij komt de marinade: Ketjap, zoveel dat het vlees er alleen maar van verkleurd; de bruine suiker, de helft van de gesnipperde ui, alle knoflook en de inhoud van het zakje nasikruiden van Conimex. Roer alles goed door elkaar en zet het minstens 3 uren in de koelkast, als je kunt onderweg eens extra door
elkaar roeren.
Bak, als je de nasi gaat bereiden, het vlees in weinig olie in 2 porties gaar, liefst krokant, maar kijk uit dat het door de stevige marinade niet aanbakt. Apart in een pan fruit je de rest van de ui in wat olie, de wortelblokjes erbij, even bakken. Het vuur zachter zetten. Het vlees erin en de rijst, goed mengen. Tenslotte de prei erbij, enkele minuten en klaar is je nasi!
Je merkt, geen peper en zout gebruikt, alles zit al in de nasikruiden! Heerlijk met satésaus erbij, wat ham, een gebakken ei en Atjar Tjampoer.

 

Dit recept is 2069 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.