Pasta Bolognese tradizionale

Velen van ons hebben een familierecept van de Bolognesesaus die wij (in Nederland) meestal over de spaghetti scheppen. De Italianen in Bologna, Italië, waar de saus oorspronkelijk vandaan komt, eten deze saus over de tagliolini, een platte soort spaghetti.
Maar waar je de saus ook op doet of waarin (macaroni) dat is eigenlijk niet zo belangrijk. Wel dat déze Bolognese echt origineel is en erg lekker smaakt!

* 350 gram rundergehakt 
* 1 witte ui, fijngehakt
* 1 zoete wortel, fijngehakt
* 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
* 40 gram boter
* Scheutje olijfolie
* 250 cc droge witte wijn
* 100 cc melk
* Wat nootmuskaat
* 1 blik kleine tomatenstukje in blik
* Zout naar smaak

Waar ik fijngehakt schrijf in het recept, bedoel ik ook echt fijn, dus hele kleine blokjes. Het snijden alleen geeft mij altijd een gevoel van rust en ontspanning!
Neem een diepe gietijzeren pan. Verhit boter en olie. Laat de ui glazig worden, doe de wortel en selderiestengel erbij. Twee minuten, tot het allemaal net zacht wordt. Doe het gehakt erbij en wat zout. Maak los met een vork en bak tot het net niet meer rood is. Nu meteen afblussen met de wijn, hou het vuur hoog en laat de wijn weer verdampen. Draai laag, nootmuskaat erbij en de melk. Blijf omscheppen tot de melk ook zo goed als verdwenen is. Nu de tomaten erbij en blijf roeren tot die alle vocht hebben afgegeven.
Het vuur nu zo laag zetten dat je om de tien minuten een plopje hoort. Laat zo 3 uur staan, af en toe roeren, soms een drupje vocht erbij indien nodig.
Kook je pasta al dente, beetje saus erop en een lepel geraspte Parmigiano, mmm héérlijk!

Dit recept is 1504 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.