Tja, wat denk je dan, dit is een pastagerecht. Nee dus! Het is de meest
traditionele soep die de Italiaanse keuken heeft voortgebracht. Een bonensoep,
maar wel met pasta erin dus! Borlottibonen worden meestal gedroogd
aangeboden of in blik. Je moet misschien wel een beetje zoeken, maar deze soep is echt die moeite wel waard. Een soep voor de winter als het buiten
koud is en als je van binnen lekker warm wilt worden, heerlijk!
Dit recept is goed voor een flinke pan soep voor 8 á 10 personen!
* 300 gram gedroogde borlottibonen
* 225 gram korte pasta (ditalini of korte macaroni)
* Bosje peterselie, fijngehakt een flinke kop vol
* 1,5 ui of 2 kleine uien
* 2 stengels bleekselder in stukjes
* 3 tenen knoflook, kern eruit en dan snipperen
* 8 wortelen in schijfjes, flinke wortelen, als het winterpeen is, dan 5 stuks
* 3 aardappelen in kleine blokjes
* 125 gram ontbijtspek in stukjes
* 2 blaadjes laurier
* Blikje tomaat in stukjes of gepureerd
* 3 liter kruidenbouillon
* Olijfolie
* Parmezaanse kaas, geschaafd
* P/Z
Leg de gedroogde bonen een nacht in een pan met koud water te weken. Giet ze af en spoel ze nog even na. Bak in een soeppan de spekstukjes in een beetje olie en zet hierin de ui en knoflook aan. Ook de wortel- en selderiestukjes erbij eventjes aanzetten en de laurier en peterselie erbij voegen. Giet er dan de bouillon bij en doe hierin de geweekte bonen en de aardappelblokjes. Even proeven en eventueel zout en peper toevoegen. Breng alles aan de kook en laat het dan 1-2 uurtjes zacht pruttelen tot de bonen gaar zijn. Haal ongeveer een derde van de bonen, aardappelstukjes, bleekselderijstukjes en wortelschijfjes uit de soep en pureer de soep met een staafmixer fijn. Doe de bonen, aardappel en wortel weer in de pan en breng de soep weer zachtjes aan de kook. Nu de pasta erin, die wordt in enkele minuten gaar. Voeg de pasta dus niet al te vroeg toe, want dan wordt hij té gaar en te zacht.
Schep de soep op in een diep bord en strooi er wat Parmezaanse kaas overheen en een scheutje mooie groene olijfolie.