Pizzadeeg anders

Martijn maakt absoluut de aller-lekkerste pizza’s in onze familie!
Zijn geheim: het deeg tenminste 15 minuten kneden zodat het mooi fluweelzacht en soepel wordt.
Met dit recept kun je ca 6-8 middelgrote pizza’s maken.

* 800 gram tarwebloemPizzadeeg-anders
* 200 gram fijne griesmeel
* 1 afgestreken eetlepel fijn zeezout
* 2 zakjes van 7 gram droge gist
* 1 eetlepel ruwe rietsuiker
* Ca 6,5 dl lauwwarm water

Meng het zout door de bloem en het meel en maak er een hoopje van op je werkblad. Maak daarin een kuiltje van ca. 18 cm doorsnee. Los de gist en de suiker op in het lauwwarme water en giet dit vervolgens in je kuil. Roer het water rustig met een vork in het rond, zodat er steeds meer bloem in terecht komt. Na de dunne papfase komt de dikke papfase en tenslotte kom je met je vork niet verder en gaan je handen het overnemen tot alle bloem is opgenomen in het vocht en je een mooie bal overhoudt. Deze deegbal moet je nu gaan kneden, doe dat maar 15 minuten! (of 10 minuten in een staande mixer met deeghaak.)
Je duwt met een hand en draait/trekt met de andere, steeds maar door, totdat je uiteindelijk een prachtige zachte, elastische deegbal in je handen hebt.

Bestuif het deeg met wat bloem en dek het af met plasticfolie. Laat het 20 minuten rusten bij kamertemperatuur. Verdeel nu het deeg in 6-8 bolletjes, het ligt eraan hoeveel pizza’s je wil maken en hoe groot. Wil je dat later doen, leg de deegbal dan in de folie in de koeling, daar kan het gerust enkele uren blijven. Je kunt de pizzabodems van te voren klaarmaken en bewaren in de koelkast of je kunt er mee aan de slag gaan.
Deeg een dag van tevoren klaarmaken kan ook! Leg het deeg dan na het kneden in een ruime plastic zak (want het gaat rijzen) in de koeling tot je er mee verder gaat de volgende dag.
Je kunt het deeg ook na het rijzen bewaren in de diepvries.

Rol de  pizzabodems uit 15-30 minuten voor het bakken. Strooi wat bloem op je werkvlak en rol hierop je deegballetje uit tot een bodem van ca. een halve centimeter dikte. Leg de pizzabodem op een met wat olie ingevet stukje alu folie met daarop nog flink wat bloem of griesmeel. Nu kun je de volgende bodem maken, ook deze op folie bovenop de eerste enzovoort. Wil je later gaan bakken dan dek je de stapel bodems af met plasticfolie en zet je deze in de koelkast. Het bakken vraagt om een goede hete oven of een pizzaoventje. De oven moet 250 graden warm zijn.
Bak ze in de oven 7-10 minuten goudgeel/bruin. De pizzaoven heeft zijn eigen regels.

Beleg je bodem met wat je wilt, maar bedenk: less is more, leg er niet teveel op en laat altijd het randje vrij. Normaliter komt er eerst een dun laagje tomatensaus op de pizza (het recept voor deze tomatensaus vind je onder het kopje Sauzen/dressings bij de sauzen) en daarop kun je werkelijk van alles leggen. Ik geef enkele suggesties:

* Kaaskorrels naar smaak, dat kan zijn oude kaas of bijv. een mengsel van kaas en Parmezaanse kaas
* Mozzarellaplakjes
* Schijfjes salami
* Ham
* Plakjes champignons
* Olijfjes
* Stukjes artisjokharten
* Schijfjes courgette
* Stukjes aubergine
* Kerstomaatjes
* Blaadjes basilicum
* Blaadjes rucola
* Ansjovis
* Kruiden
* Ei
Maar natuurlijk niet alles tegelijk, maak zelf je favoriete combinaties, dat is juist zo geweldig leuk aan pizza’s bakken! Ik wens je in ieder geval smakelijk eten!!!!

Dit recept is 5499 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.