Rijst koken

Zoveel soorten rijst, heerlijke rijst die je bij diverse keukens gebruikt. Wij gebruiken in Nederland vaak de Surinaamse rijst en de Basmati rijst. Om van die witte korreltjes smakelijke rijst te maken beschrijf ik hier hoe je dat goed kunt doen.

Basmati rijst.  Rijst-koken
Vul 2 mokken met rijst en was de rijst in een pan net zolang met water tot het water helder is. Vul dan met 3 mokken water. Wat zout erbij en aan de kook brengen. Even doorroeren om de rijst van de bodem te halen.
Deksel op de pan, niet meer eraf halen, vuur laag zetten, een kruidenbuiltje van Honig op de rijst leggen of een theelepeltje tuinkruidenpoeder en de rijst 10 minuten zacht laten koken met deksel erop. Vuur uitzetten, deksel niet eraf halen en de rijst weer 15 minuten laten staan.
Je kunt de rijst nu doorroeren en opdienen.

Surinaamse rijst.
Breng in een pan water met zout aan de kook. Ook hier neem je 2 mokken Surinaamse rijst en die giet je in het kokende water. Even goed doorroeren, dat de rijst niet aan de bodem van de pan kleeft en zacht 10 minuten laten koken; af en toe doorroeren.
Water afgieten en de pan afgedekt minimaal 15 minuten opzij zetten. Rijst even doorroeren en opdienen.

Rijst stomen in stoompan.
In een stoompan met waterpan onder en daarboven een of twee stoompannen met gaatjes en een deksel kun je prima rijst koken. Ik heb voor dit recept Basmatirijst gebruikt.

* 2 mokken Basmatirijst
* Wat zout
* Water
Spoel de rijst in de vergiet flink af met koud water totdat het water dat eraf komt behoorlijk helder is. Giet de rijst in een kookpan en vul de pan met koud water tot ca. 1 vinger boven de rijst. Voeg er zout bij zoveel als jij lekker vindt.
Breng dit aan de kook, roer af en toe door de rijst zodat de korreltjes niet aan de bodem vast gaan zitten. Nu het vuur laag zetten en de rijst laten koken totdat het water verdampt is. Zet intussen vast je stoompan op het vuur: een laag water onderin aan de kook brengen, het water mag later niet aan de pan geraken waar de rijst inzit, hou het maar bij ca. 6 cm water.

Als je ziet dat het water in de rijst is getrokken, dan schep je de rijst in de stoompan die boven de waterpan komt. Deksel erop. Als het water onderin kookt, vuur wat lager zetten, maar wel zo dat het water zacht blijft koken, waardoor er stoom naar boven trekt naar de rijst in de stoompan. Roer af en toe door de rijst en na ca. 10-20 minuutjes zul je merken dat de rijst heerlijk los en gaar is.
Zet het vuur uit en schep de rijst op wanneer je daaraan toe bent.

 

Dit recept is 3054 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.