Rode uiensoep met wortel

Soms raak je culinair geïnspireerd door iets dat je nooit had verwacht. Je kent ze wel, van die kant en klaar pakketten in de supermarkt, verse soepen, stamppotten en ik weet niet wat meer. Die soeppakketten waren dus in de aanbieding bij de Plus en dat leek me wel wat. Want de gebonden Franse uiensoep van smulmama is lekker, maar een mens wil ook wel eens wat anders. Ik probeerde daarom het verspakket uiensoep met wortel en gaf er een lekkere twist aan. Deze hoeveelheid is genoeg voor 6 flinke kommen soep.

* 1/2 kilo rode ui
* 4 banaan sjalotten
* 2 eetlepels olijfolie
* 2 tenen knoflook
* 1 rode peper zonder zaadjes fijngesneden
* 1 winterpeen
* 1,1/2 liter runderbouillon (van bouillonblokjes)
* 3 takjes verse tijm
* 6 blaadjes laurier
* 1 rode paprika
* 1 tomaat
* peper en zout
* 6 sneetjes geroosterd brood zonder korstjes
* Wat geraspte kaas om op het brood te leggen, ik neem meestal belegen kaas, maar je kunt er natuurlijk ook iets speciaals voor gebruiken, zoals geraspte Gruyère.

Pel de uien en snij ze in dunne ringen. Pel de knoflook, snij ze door en verwijder de kern. Snipper ze heel fijn. Halveer de peper, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper fijn. Maak de bouillon, het mag ook van groentebouillon blokjes of gewone vleesbouillon blokjes. Doe de olijfolie in een grote kookpan met dikke bodem en stoof hierin de uien, de sjalotjes, peper en de knoflook circa 15 minuten met de deksel op de pan. Bak daarna op iets hoger vuur nog 5 minuten. Snijd ondertussen de tomaat, de wortel en de paprika in blokjes van een halve centimeter. Voeg de bouillon, de wortel, paprika, tomaat, laurier en de tijm toe aan het uienmengsel. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens ongeveer 30 minuten op laag vuur zonder deksel sudderen. Breng alles op smaak met peper en zout.
Zet de oven aan op een hoge stand. Grill de sneetjes brood in de broodrooster. Als de soep en de sneetjes brood klaar zijn, de oven is heet, schep dan de soep in de kommen. Leg op elke kom een sneetje brood, mooi op maat voor je soepkom, en beleg het met kaas. Zet de kommen in de hete oven, zo’n 10-15 minuten. Als je ziet dat de soep kookt en pruttelt en de kaas heeft een mooie goudgele tint gekregen, dan kun je de soep opdienen.

Zorg ervoor dat je de kommen op koude borden opdient, want de kommen zijn echt gloeiend heet! Smikkelen maar!

Dit recept is 257 keer bekeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.