Soep van groene en witte asperges.

Puur natuur, geen bloem erbij, maar pureren en dus pure smaken op je bord,
kortom: een heerlijke voorjaarssoep!

* 1 kilo witte asperges ( of misschien heb je nog een pak in de diepvries
liggen!)
* 500 gram groene aspergesSoep-van-groene-en-witte-asperges
* 1,5 liter water
* 2 schepjes suiker
* Zout en peper
* 3 flinke sjalotten
* 3 eetlepels boter
* 60cc slagroom
* 6 eetlepels droge witte wijn, naar keuze
* 2 kruidenbouillonblokjes
* Nootmuskaat
* 200 gram verse Hollandse garnaaltjes
* Verse kervel of een andere fijngesneden kruid zoals peterselie

Maak de witte asperges schoon en kook ze gaar in 1 liter water met wat zout en een schepje suiker. Ca 12 minuten, als het mooie dikke zijn, korter als ze dun zijn. Laat ze nog een kwartiertje nagaren in het vocht en haal ze dan eruit. Bewaar het nat!! Maak de groene asperges schoon. Ze hoeven niet helemaal geschild te worden. Alleen de onderste helft dun schillen en de bodem schoonsnijden. Snij nu hier de koppen vanaf, ca 6-7 cm en snij de rest in stukjes van ca 4 cm. Kook de stukjes in 500 cc water met een pietsie zout en suiker ca 5 minuten, nu de koppen erbij nóg 3 minuten. Nu alle groene asperges uit de pan nemen en laten afkoelen op een platte schaal, ze mogen niet zacht zijn, vocht bewaren!
In een soeppan de fijngesnipperde sjalotten rustig aan laten garen in 2 eetlepels boter. Blus ze met de witte wijn. Nu de helft van het vocht van de witte asperges erbij doen. Haal de witte asperges uit het nat en snij ze in korte stukjes. Voeg ze bij de sjalot, doe er de bouillonblokjes bij en laat alles 5-8 minuutjes zacht pruttelen. Met de staafmixer alles goed fijnmaken, er mag niets meer van de witte asperges te zien zijn! Voeg nu zoveel nat van de witte asperges toe dat je een mooie gladde soep krijgt, eventueel kun je ook nog wat van het nat van de groene asperges gebruiken als je de soep dunner wilt maken. Doe er de room doorheen en breng hem op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Hij mag niet te flauw zijn.
Verwarm de garnaaltjes in wat boter in een pan. Knip of snij wat verse kervel. Maak de schaal met groene asperges warm. Verdeel wat stukjes groene asperges in de voorverwarmde soepborden, giet er de soep op en garneer dit met een hoopje garnalen, wat kervel en een aantal groene aspergestukjes/punten.

Smakelijk eten!

Dit recept is 5944 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.