Spaghetti alla Pantesca

Een heerlijk geurend pastagerecht helemaal uit het zuidelijkste puntje van
Italië, het eiland Pantelleria. Ik heb er een accentje aan gegeven, zodat het
toch ook een beetje alla Smulmama is.

* 400 gram spaghettiSpaghetti-alla-Pantesca
* 4 ansjovisfiletjes, gewassen en dus ontzout
* 1 ui
* 2 tenen knoflook
* 100 gram zwarte olijven
* 50 gram kappertjes
* 4 gedroogde tomaten
* Blikje tomatenstukjes
* 1 eetlepel tomatenketchup
* 25 gram broodkruim of grove paneermeel
* 1 glas droge witte wijn
* 2 eetlepels versgesneden peterselie en basilicum
* Half glas olijfolie extra vergine
* Peper en zout van de molen

Was en snij de basilicum en peterselie fijn. Kook de spaghetti al dente in een pan met gezouten water. Snij ui en knoflook fijn, (haal de kern uit de knoflooktenen) en fruit dit zacht in een koekenpan met wat olie erin. Leg de filetjes erbij en schenk de wijn erover. Snij nu olijven en kappertjes fijn en voeg dit toe, daarna ook de tomaatjes heel fijn snijden en erbij doen. Voeg nu het blik tomaten erbij én de ketchup! Dit laatste geeft een beetje een zoetig accentje. Let intussen op je pasta! Voeg enkele eetlepels van het pastavocht toe aan de pan om alles mooi smeuïg te maken. Laat alles nog een minuutje lekker doorbakken en zet de pan dan even van het vuur. In een andere koekenpan nu de broodkruimels in wat olie bruineren. Als de spaghetti gaar is roer je er de saus doorheen. Strooi de verse kruiden erover en meng alles weer. Leg nu op elk (liefst voorverwarmd) bord een bergje spaghetti.

TIP: Neem een grote houten vork en draai daar een hoopje spaghetti mee in een grote soepopscheplepel, draai in de soeplepel de spaghetti rond en leg het in één keer op het bord. Verdeel de restjes van de saus die nog in de pan blijven over elk bord, een heerlijk scheutje olijfolie erover en dan de gebakken broodkruimels.

Buon appetito!!

Dit recept is 3344 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.