Suddervlees

Houden ook zo van dat heerlijke suddervlees dat smelt op je tong? Nou, dan is dit recept precies wat je zoekt als je eens een dagje tijd hebt om op je gemak te koken en dat je ook af en toe aandacht kunt geven aan je pan. De dikke rib wordt boterzacht door het urenlange sudderen in je pan.

* 1250 gram dikke rib van het rundSuddervlees
* 100 gram boter
* Scheut olijfolie
* 1 grote ui, fijngesneden
* 1,5 eetlepels bloem
* 2 teentjes knoflook, in de lengte doormidden en de kern eruit
* 1 theelepel tijm
* 1 flink laurierblad (of twee kleintjes)
* 1 snee witbrood
* 1 flinke theelepel scherpe mosterd
* 2/3 flesje donker bier, bijvoorbeeld Trappist of Bockbier
* 400 ml runder- of kalfsfond
* Peper en zout

Snij het vlees in mooie stukken, niet te klein en bestrooi ze met peper en zout. Verhit de boter met een scheut olie in een stevige braadpan en bak het vlees hierin rondom bruin. Haal het uit de pan met een schuimspaan en houd het warm. Giet de jus even in een schaaltje.
Verhit in deze pan nu de rest van de boter en stoof hierin de ui en de geplette helften knoflook (die kun je er eventueel later even uitvissen).  Doe het vlees weer terug in de pan bij de uien, de jus nog niet! Roer nu de bloem en de kruiden door het vlees. Besmeer de boterham aan een kant met de mosterd en leg deze met de mosterdkant boven op het vlees.
Blus nu alles af met het bier en de jus. Laat die enkele minuten lekker koken en voeg er dan tenslotte de fond aan toe. Zorg dat het vlees helemaal onder staat, giet er anders wat water bij.  Laat nu alles heerlijk stoven, sudderen en roer er elk uur even doorheen.

Na 3 uur is het vlees helemaal zalig gaar en de saus mooi van dikte. Is de saus nog te dun naar je smaak, dan kun je op het laatst het deksel van de pan afhalen, dan kookt de saus verder in tot de gewenste dikte. Check even de smaak en als het nodig is dan kun je nog wat peper of zout toevoegen.
Lekker met een aardappeltje en vers gekookte groenten.

 

Dit recept is 7090 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.