Tapas

Als je ergens tapas gaat eten dan kun je je verwonderen over de enorme variatie van gerechtjes die je krijgt voorgeschoteld. Zoiets zelf maken, nou, dat lijkt op het zelf bereiden van een Indische rijsttafel, iets waarvoor ik de kok altijd zeer bewonder.
Toch ben ik er aan begonnen, gewoon het ene gerechtje na het andere en met 10 personen hebben we een geweldige leuke avond gehad rondom al die schalen met heerlijkheden.
Ik heb het me soms gemakkelijk gemaakt door eens een gerechtje kant en klaar te kopen, maar ik heb bij elk onderdeel ook een zelf te maken alternatief gezet!
Voel je vrij om dit voorbeeld voor een tapasavond zelf te veranderen, te verkleinen of vergroten, dat is juist de fun van koken, je eigen creativiteit krijgt vrij spel en je gasten zullen smullen!

Bij de borrel vooraf:  Mexicaanse Chips en bijbehorende mild pittige rode pepersaus en daarbij ook olijven met fêtablokjes.Olijven
Tafel: gedekt voor 10 personen: groot bord en groot mes en vork, wijnglas, waterglas, servet. Verder twee schalen met brood, peper en zout uit de molen en olijfolie.
De gerechten worden steeds op twee schalen geserveerd en die zijn dan voor 5 personen per schaal.

Reuze tortelloni
van verse pasta per persoon 2 met paddenstoelen-truffelvulling. Gekocht in supermarkt. Koken volgens aanwijzing op de verpakking! Daarbij truffelolie in een flesje naar smaak.
Zelf maken kan ook maar is nogal tijdrovend. Als je dat toch graag wilt doen en ik kan het je aanbevelen kijk dan bij mijn recept van Ravioli met zeebaars in de categorie Italiaans onder het hoofdstuk Pasta.

Tortilla ui/ei
in supermarkt gekocht, in magnetron verwarmd en in 10 punten gesneden. Zelf maken kan ook, bijvoorbeeld quiche met rode ui in de categorie Anders bij het hoofdstukje Anders.

Gevulde tomaatjes
middelmaat, zoet en hard. Per persoon 1 stuks. Gevuld met een mengsel van Gevulde-tomaatjeskruidenkaas, crème fraîche, 50 gram in fijne stukjes gesneden gekookte ham, lente-ui, olijfolie, p/z/ naar smaak. Je kunt dit gerecht van te voren maken!
Snij het bolletje van de tomaat, hol hem uit met een scherp mesje, doe er een pietsie zout in en zet hem op kop weg. Maak de vulling, vul de tomaatjes en zet ze koel weg.
Valk voor opdienen versieren met wat fijngesnipperde bieslook.

Blokje mooi gebakken tonijn
Snij de tonijn in mooie blokjes kijk maar hoe dik je plak tonijn is en dan blokjes maken, maar minimaal 3×3 cm. Kruiden en insmeren met olie. Zet ze koel weg dan kun je ze vlak voor opdienen bakken: even laten sissen in de pan met heel weinig olie erin en opdienen.

Italiaans gebakken mosselen
in sjalot, knoflook, witte wijn, peterselie. Enkele minuutjes in hete kookpan. Hierbij kun je een frisse mosterdsaus geven en een dillemosterdsaus.

Kerstomaatjes aan de tak
van die prachtige ritsjes kleine kerstomaatjes, hard en zoet. Even bakken om en om in hete olie met wat zout erover, eventueel ook wat peper. Opdienen op schaal, de tak in korte stukjes geknipt met aan elk stukje 2-4 tomaatjes.

Gebakken garnalen met gebakken zeekraal
Roze of tijgergarnalen per persoon  5-6, darmkanaal eruit! Ontpellen, staartje eraan laten zitten. Enkele uren marineren in: olijfolie, knoflook (geperst), vers gehakte platte Italiaanse peterselie, p/z. Zeekraal goed wassen en even blancheren in de olie.
Vlak voor opdienen de garnalen heet bakken enkele minuutjes en de laatste minuut de zeekraal even meebakken om te verhitten.

Empanadilla’s met chorizoEmpanadilla’s
Plakjes bladerdeeg ontdooien en diagonaal doorsnijden. Haal het harde velletje van de worst af en snij de chorizo in kleine blokjes. Met geklopt ei de randen insmeren en het plakje dubbelvouwen. Dichtdrukken en met vork nadrukken. Je kunt je afgedekt zo enkele uren bewaren in de koelkast. Oven verwarmen op 200 graden. Bovenkant van de empanadilla’s insmeren met ei en 10-15 minuutjes afbakken in de oven. Bestrooien met wat rode paprikapoeder en opdienen.

BloemkoolroosjesBloemkoolroosjes
Nodig: 1 bloemkool,  20 gr rozijnen , 20 gr geroosterd amandelschaafsel, 2 el peterselie, fijngehakt , 1 glas sherry.
Voor de dressing: sap van 1 citroen en rasp, 5 eetl olijfolie,  ¼ theel kaneelpoeder , snufje cayennepeper, 2 theel balsamico, 1 theel suiker , zout en peper
Bereidingswijze:
Snij met een scherp mesje de bloemkool in roosjes. En ik schil ook altijd de steel en snij die in blokjes. Kook de roosjes in zoutig water 3 minuten. En laat ze uitlekken.
Maak nu de dressing door citroensap, kaneel, cayennepeper, olie, azijn en peper en zout bij elkaar te doen en te kloppen. Schenk de dressing over de nog warme bloemkool. Dan trekken de smaken er mooi in. Als de bloemkool is afgekoeld, zet je ze nog even weg in de koelkast. Strooi er voor je serveert de uitgelekte rozijnen over, samen met het even in een heel hete koekenpan geroosterde amandelschaafsel, de citroenrasp en de peterselie.

Gegrilde groenten
Zie het recept Aubergine Gril bij de categorie Italiaans onder hoofdstuk Specialità. Tapas-diversenschaal

Gevulde champignons
Koop per persoon een prachtige portobello (niet ca 12 cm doorsnee, maar 7-8 cm)
Dit recept kun je al van te voren klaarmaken!
In bouillon even koken. Steel eruit. Steel in kleine stukjes hakken. Olie in bakpan, daarin sjalot en knoflook en de stukjes paddenstoelsteel.. Daarbij ook 6 stukjes tomaten op olie, heel fijn, peterselie, p/z. Vul elke champignon met wat vulling en zet ze op een ovenschaal koel weg.
Vlak voor opdienen: oven op 190 graden, champignons enkele minuten erin opdienen met druppeltje olijfolie.

Appeltaart
zie recept onder de categorie Anders bij Gebak. Serveer daarbij een lekker bakje koffie en eventueel een likeurtje.

Dit recept is 6492 keer bekeken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.