Balkenbrij Smulmama

Mijn moeder maakte in de wintermaanden altijd zelf balkenbrij, haar originele recept staat ook op deze site. Ik heb echt jarenlang aan diverse mensen gevraagd hoe zij hun balkenbrij maken. En ik geloof dat ik nu mijn recept heb, de balkenbrij smaakt heerlijk! Het is een hele klus, geloof me, maar je hebt er enorm veel voldoening van. Ik vries wat ik teveel heb gewoon in. Let op: je kunt de balkenbrij het beste een dag van tevoren maken.

* 600 gram boekweitmeel Balkenbrij-Smulmama
* 50 gram rommelkruid
* 1,5 kilo varkenswang, daar zit vlees in en vetspek (wit spek), aan de slager vrager
* 150 gram gekookte ham, in blokjes
* 150 gram rauwe ham in blokjes
* 50 gram zout

Snij het varkensvlees in blokjes en doe deze in een grote pan met 3 liter koud water met het zout. Breng het water aan de kook en haal het afkooksel er met de schuimspaan af. Voeg er ook de hamblokjes bij en laat dit 1.5 tot 2 uur trekken. Haal de pan van het vuur en mix het vlees wat fijner met de staafmixer. Je mag nog wel iets zien, maar het meeste in nu in de brij verdwenen. Roer het rommelkruid erdoor en begin met het toevoegen van het boekweitmeel, steeds een hoeveelheid die je erdoorheen moet mengen. Het vuur aanlaten want het meel moet gaar worden. Blijven roeren in de kokende massa tot hij dik genoeg is en begint te blubberen. Als al het meel erbij is en je de houten spatel middenin de pan rechtop stokstijf kunt laten staan dan begint de brij te ”ploepen”. Ik noem dat zo, maar je ziet hete pufs ontstaan in de brei, hij is nu goed aan het koken. Zet het vuur uit. Even laten staan en weer aan de kook (blubberen) brengen en dit nogmaals een derde keer doen. Nu de pan uitgieten in grote schalen, meestal twee grote platte rechthoekige schalen klaar waarin ruim bloem is gestrooid, ongeveer 8-10 cm hoog De schalen even kloppen zodat alles goed erin valt en tenslotte bovenop ook wat bloem strooien. De schalen koel wegzetten.

Als je gaat bakken, zet dan een grote schaal op de schotel en kiep voorzichtig de schaal om zodat de balkenbrij keurig op de schotel komt te liggen. Weer bepoederen. Nu mooie plakken snijden van een dikke (maar zeker niet meer!) centimeter dik en die bakken in hete reuzel want dat is het lekkerst. Kun je geen reuzel krijgen, neem dan bijvoorbeeld olijfolie of bakboter. Balkenbrij smaakt erg lekker op brood of roggebrood.
Smakelijk eten!

Dit recept is 4046 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.