Kreeft om te smullen

Er zijn verschillende manieren om kreeft te koken, maar de eenvoudigste en
meest voorkomende methoden zijn koken, grillen of stomen. In dit korte artikel
dat ik heb vertaald uit een Canadees artikel kun je lezen hoe de verschillen
methoden worden gebruikt.

Kreeft moet worden gekookt in zout water, zodat de smaak van het vlees wordt gehandhaafd en zeewater heeft de voorkeur als dit beschikbaar is. Geen paniek als zeewater geen optie voor je is, gezouten kraanwater is prima. Je kunt een mengsel van wijn, groenten en kruiden aan het water toevoegen om het kreeftenvlees meer smaak te geven. De vloeistof die overblijft na de kook kan worden gebruikt om een heerlijke bouillon of saus te maken. Ingrediënten die kunnen worden toegevoegd zijn onder meer witte wijn, peper, peterselie, selderij, uien, wortelen of laurierbladerenKreeft

Veel kreeft liefhebbers zeggen dat kreeft het beste gegeten kan worden in zijn geheel en gestoomd. Je kunt echter ook je kreeft koken en het vlees gebruiken om er sandwiches, salades, soepen, risottos en een groot aantal andere gevarieerde gerechten van te maken.\

De meest humane methode.

Veel mensen beschouwen het levend koken van een kreeft onmenselijk en wreed. Andere mensen geloven dat het zenuwstelsel van een kreeft te simpel is om iets van pijn te voelen, vergelijkbaar met insecten. Dit onderwerp blijft een onderwerp van controverse, vandaag nog steeds. Er zijn studies uitgevoerd door een aantal onderzoekers en universiteiten om te bepalen wat de meest humane methode van kreeftkoken is. Verschillende manieren van ontspanningstechnieken werden uitgevoerd voorafgaand aan de kook en men dacht dat de kreeft minder pijn voelde als de staart zich minder heftig bewoog als hij in het kokende water ging. Geconstateerd werd dat je de kreeft het beste 5 – 10 minuten in de diepvries kunt leggen zodat hij verstijft.

Kreeft koken.

Om je kreeft te koken heb je een grote pan nodig met een deksel. Giet genoeg water in de pan zodat de kreeft helemaal ondergedompeld wordt als hij in de pan gaat. Voeg 2 eetlepels zeezout toe voor elke 2 liter water. Breng het water aan de kook. Pak de levende kreeft achter de klauwen en zet hem met de kop eerst in het kokende water. Dek de pan af zodra het water weer begint te koken, start dan met de tijd. Kook een kreeft van 450 gram gedurende 10 minuten. Een kreeft van 900 gram moet 13 minuten koken, een kreeft van 1350 gram 16 minuten.
Eenmaal gekookt, haal je de kreeft onmiddellijk uit de pan en serveer hem warm. Hij wordt meestal wel voor het serveren in de lengte doormidden gesneden.

Kreeft grillen.

Volg bovenstaande instructies voor het koken van een kreeft, maar kook dekreeft slechts ongeveer 5 minuten. Haal de kreeft uit de pan en leg hem op zijn buik. Verwarm de grill voor medium – heet. Neem een scherp mes en snijd de kreeft doormidden. Verwijder de zwarte darmdraad, de groene lever en de zandzak, in het kopgebied, achter de ogen. Bestrijk de kreefthelften met gesmolten boter en citroensap (optioneel) en plaats onder de voorverwarmde grill, met de schaalkant naar beneden ongeveer 8 – 10 minuten of totdat het kreeftenvlees goed gaar is en dien hem onmiddellijk op.

Hoekun je zien wanneer de kreeft gaar is.

Er moet voor worden gewaakt dat de kreeft niet te lang gaart omdat het vlees dan taaier en minder sappig wordt. Te lang koken betekent ook dat een deel van de heerlijke smaak verloren zal gaan en het vlees kan krimpen, vezelig geworden of zelfs papperig. Haal de kreeft niet uit de pan voordat de schaal fel rood is. De kreeft is goed gaar als je er heel gemakkelijk een spriet af kunt trekken. De gekookte kreeftenvlees behoort stevig en wit van kleur zijn. De interne temperatuur van de kreeft vlees zal 180 ° F (80 ° C zijn). De groene lever, die gelegen is in de lichaamsholte, is groen-geel van kleur.

Welke delen van een kreeft kun je eten?

Je vindt het meeste kreeftenvlees in de staart en in de twee voorste klauwen. Kleinere hoeveelheden vlees kunnen ook worden gevonden in de poten en in sommige delen van het lijf. Delen die je beter niet kunt eten, zijn de schaal, de zak achter de ogen, de zwarte darmdraad en de groene lever, maar dit is discutabel, aangezien sommige kreefteneters vinden dat dit het beste deel is.

Hoe serveer je een kreeft.

Zodra de kreeft gekookt is, dient hij te worden drooggemaakt en warm geserveerd. Je kunt gebruik maken van kreeftkrakers om de kreeft te kraken of van een stevig mes. De kreeft wordt meestal gegeten met behulp van een vork en gedipt in mayonaise, gesmolten boter of citroensap.

Gekookte kreeft koel bewaren.

Als je niet de kreeft niet meteen gaat eten, moet hij onmiddellijk worden gekoeld door onderdompeling in ijskoud water. Dit is zodat bacteriën niet in staat zijn om zich te vermenigvuldigen en het vlees te bederven. De kreeft dient vervolgens met schaal en al luchtdicht te worden ingesealed en opgeslagen in de koelkast, maximaal 2 dagen. Als je het gekookte vlees voor een bepaald recept gaat gebruiken, is het het beste om het vlees uit de schaal te halen voordat u het opbergt in de koelkast.

 

Dit recept is 35243 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.