Beurre Blanc

Van Felix Wilbrink kreeg ik dit recept, een heerlijke saus voor bij die heerlijke witte asperges! Het recept is voor 2 personen. Dit is zijn verhaal.

“Er is niets aan te doen, asperges natuurlijk. Gisteren een recept dat zo maar in mijn keuken ontstond, nu een meer traditionele. Ik dacht, we doen er gewoon een beurre blanc bij. Dus een blanke botersaus. Hoe maak je die ook alweer? Ja, voor jullie dus, even opzoeken. Had ik dat maar niet gedaan, nu heb ik vijf versies gevonden. Maar goed, ik zou het zo doen:

* 1 sjalot, zeer fijn gesnedenBeurre-blanc
* 1,5 eetlepels witte wijnazijn
* 5 eetlepels droge witte wijn
* Halve eetlepel water
* 100 gram ongezouten boter in kleine blokjes, koud
* 1 volle eetlepel crème fraîche
* zout en peper

Om te beginnen heb je die mooie dikke AA asperges natuurlijk geschild en van het kontje ontdaan en gruwelijk lekker gekookt (water met wat zout aan de kook, asperges erin, 8 minuten laten koken, vuur uitzetten, nog 5 minuten in het kookvocht laten liggen, eruit halen), klaar.
En dan ga je een sjalotje heel erg fijn snijden. En nog even hakken ook, zo fijn dat je je huisgenoten roept om het te laten zien, dat je zo fijn kan snijden.
Zet de sjalot op met de witte wijn en de witte wijnazijn. Laat inkoken tot je nog maar twee eetlepels over hebt. Roer de crème fraîche door het wijnazijnmengel. Laat op temperatuur komen, niet heter dan 63 °C. Klop er nu met kleine stukjes de boter door.
Gewoon, garde in de ene hand, stukje boter erbij, klopperdeklop. En zo krijg je een mooie saus, die je graag bij de asperges serveert. Beetje zout, nog, beetje peper, nog. Perfect!

Dit recept is 4570 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.