Blanke béchamelsaus

Deze basissaus komt vaak van pas, bijvoorbeeld bij het maken van moussaka of lasagne, of over de bloemkool en hier vind je ook nog enkele variaties!

* 50 gram boter
* 50 gram bloem
* Ca 4 dl. melk, zoveel tot de saus lobbig is
* Beetje zout en peper

Smelt de boter bij niet al te grote hitte; strooi de bloem erbij. Klop alles nu enkele minuten met een garde tot een gladde, samenhangende massa. Roer hier geleidelijk de koude melk door en blijf stevig kloppen en zorg ervoor dat de saus even pruttelt. Zorg ervoor dat er géén klontjes in de saus zitten. De truc voor een goede bechamelsaus: goed blijven roeren en steeds pas een volgend scheutje melk erbij doen als je het mengsel hebt glad geroerd.
Zorg ervoor dat de saus warm blijft, dek hem goed af en wikkel de pan eventueel even in een handdoek.

Je kunt deze basis béchamel op vele manieren op smaak brengen, bijvoorbeeld met enkele eidooiers: gratin

Maar ook crème fraiche erdoor met wat extra room is heerlijk. Vaak wordt de saus op smaak gebracht met kaas, bijvoorbeeld Gruyère of Parmezaanse kaas.

Bij vis wordt de saus rijker als je er 1 eetlepel niet te scherpe mosterd doorroert met 1 eetlepel boter.

Bij gestoofd vlees 2 eetlepels gehakte bieslook, citroensap en 1 eetlepel crème fraiche.

Bereiden

  1. 1. Verhit in een pan boter, tot de boter lichtjes begint te verkleuren. Als de boter erg bruin wordt, vermindert de bindingskracht, en is er wat extra bloem nodig.
  2. 2. Roer de bloem door de gesmolten boter. Laat het mengsel 2 tot 3 minuten op een laag vuur pruttelen zodat de bloem gaart, af en toe roeren.
  3. 3. Schenk er vervolgens een scheut melk bij en blijf goed roeren, tot al het vocht kookt en het mengsel bindt. Voeg de volgende scheut pas toe als het mengsel geheel glad is geroerd. Kook de saus nog 2-3 minuten en breng op smaak met zout en peper.

Nabereiden

  1. Bechamelsaus wordt gebruikt in lasagne, maar is ook een goede basis voor ragout en kaassaus.
Dit recept is 2177 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.