Bosbessencake

Een heerlijke cake van Ottolenghi. Hij kan echt van iets simpels als een cake iets superlekkers maken, de moeite waard om eens te proberen.

* 150 gram boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten 
* 175 gram fijne kristalsuiker
* 2 citroenen, (2 eetlepels citroenrasp + 2 eetlepels sap)
* 1 theelepel vanille- extract
* 3 grote eieren
* 90 gram zelfrijzend bakmeel
* 1/8 theelepel zout
* 110 gram amandelmeel
* 200 gram blauwe bessen
* 70 gram poedersuiker

Verhit de oven op 180 graden en vet een cakevorm van 11×21 centimeter in.

Doe de boter, suiker, citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en de vanille in een kom van een standmixer met een bisschopshaak. Klop alles 3-4 minuten op hoge snelheid tot een luchtig beslag. Zet de snelheid naar halfhoog. Voeg steeds kleine porties geklopt ei toe en schraap de rand van de kom regelmatig schoon. Het beslag kan licht schiften, maar geen zorgen, het komt allemaal weer goed. Voeg het bakmeel met het zout en het amandelmeel in 3 porties toe. Spatel er tot slot met de hand 150 gram blauwe bessen door en giet het beslag in de cakevorm.

Bak de cake 15 minuten in de voorverwarmde oven en strooi dan de overgebleven blauwe bessen over de bovenkant. Zet hem nog 15 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin, maar nog niet gaar is. Dek de vorm losjes af met aluminiumfolie en bak de cake nog 25 tot 30 minuten tot hij gaar en gerezen is. Steek met een prikker in het midden van de cake: als hij er schoon uitkomt is hij gaar. Haal de vorm uit de oven en zet de cake in de vorm opzij om hem nog 20 minuten af te laten koelen, stort hem dan uit de vorm op een rooster en laat hem helemaal koud worden.

Maak intussen het glazuur. Roer in een kleine kom de overgebleven eetlepel citroensap met de poedersuiker door elkaar en klop het glad. Giet het glazuur over de bovenkant van de cake en strijk het met een spatel erover uit: het sap van de blauwe bessen boven in de cake zal wat in het glazuur trekken: de cake ziet er dan nog mooier uit.

Veel plezier met bakken en nóg meer plezier met het opeten!!

Dit recept is 1863 keer bekeken

One thought on “Bosbessencake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.