Eriks appeltjes

Stel, je krijgt plotsklaps gasten te eten en je hebt geen toetje in huis. Maar wél appels en ijs in de diepvries…dan maak je dit toetje! Echt, verrassend goddelijk…..en zó klaar!

Nodig per persoon:
* 0,75 appelEriks-appeltjes
* Suiker
* Citroensap
* Kaneel
* Lekker drankje, bijv. Grand Marnier, Calvados, Amaretto of cognac
* IJs
* evt. slagroom

Neem: appels die lekker zuurzoet en hard zijn (Elstar of Jonagold, geen Granny Smith dus en ook niet te melig). Snij de appels in blokjes (ongeveer 1 – 1,5 kubieke cm). Doe een klontje boter (niet te weinig) in een pan en ontsteek de pit. Als de boter heet is gaan de appelblokjes in de pan. Even een beetje bakken.
Voeg toe: suiker (niet te weinig) en citroensap. Even een beetje bakken.
Voeg toe: kaneel en drank (Calvados is het lekkerst, maar Amaretto en cognac zijn ook lekker) Even een beetje pruttelen (vuur mag best hoog staan) totdat de appel een beetje glazig en dus gaar wordt. Ga niet te lang door, want dan gaan de suiker te ver caramelliseren en krijg je bovendien appelmoes.

Leg op elk bord wat ijs (vanille, roomijs of kaneel of iets dergelijks; niet te sterk van smaak, dus geen choco of zo). Voeg als je dat lekker vindt nog een klein scheutje drank toe aan de appels. Doe de appel + vocht over het ijs. Eventueel ook nog een toef slagroom, dat maakt het extra lekker!
Snel opdienen en opeten: de appel moet nog heel heet zijn en het ijs niet gesmolten. Zodoende heb je niet alleen het contrast tussen de smaken, maar ook het contrast in temperatuur, dat het nu juist zo lekker maakt.

Mmmmmmmmmmmmmmm…….zalig!!!

Dit recept is 3590 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.