Erwtensoep

De lekkerste erwtensoep is natuurlijk die van ons mam!  Dat hoor je vaak en dat is ook zo!!
Bij ons thuis heette de erwtensoep: “Snert”. En ons mam bakte na die heerlijke soep altijd ook nog pannenkoeken!!!
Dit recept geeft je een enorme pan vol van deze geweldig lekkere erwtensoep!
Het lijkt ingewikkeld maar dat is het echt niet! Je moet er alleen even de tijd voor nemen om alle ingrediënten in de pan te doen.
De rest gaat bijna vanzelf!!!

* 750 gram spliterwten
* kilo hielschijf met veel vlees (vraag maar aan je slager)
* 1 flinke knolselder Erwtensoep
* kilo prei
* 1,5 ui
* 3 aardappelen
* 3 bouillonblokjes
* ca 4 liter water
* peper en zout

Hulpmiddelen:
Hééééééle grote soeppan van wel 5 of 6 liter!

Voorbereiding: Dit is eigenlijk het meeste werk, hoewel, zo erg is dat nou ook weer niet!
* Snij de prei fijn en was de stukjes goed
* Schil de knolselder en was hem, snij er vierkante kleine blokjes van 1-1,5 cm
* De uien pellen en fijnsnijden
* De aardappelen alleen schillen.

Plaats de pan met het water op het vuur en leg er de hielschijf in. Als het water kookt, eventjes het schuim afschuimen! Nu de erwten erin, 5 minuten goed verwarmen en losroeren. Hierbijvoegen: de prei, knolselder, ui, aardappelen en bouillonblokjes. Wat peper en zout, niet te veel, want je kunt beter toevoegen als eruit halen!!! Als het geheel goed kookt, zet je het vuur laag en laat je de soep ca 3 tot 4 uur zacht trekken, langer mag ook. Af en toe even doorroeren. Je ziet in die tijd de soep veranderen van structuur! Voordat je de soep opdient even het vlees eruit halen, er de lekkere stukken vlees afhalen, die fijnsnijden en in de soep terugdoen. De rest van het vlees, het vet en been, doe ik altijd in de groenbak. De aardappelen even eruitvissen en fijnprakken, ook weer terugdoen! Nu eens goed doorroeren, de soep is wel wat grof, je ziet misschien af en toe nog wel eens een stukje prei of knolselder, maar dat is juist lekker want dan heb je ook wat om in te bijten! Is de soep te dik, dan wat lengen met heet water.

Serveertips: Opdienen liefst in grote snertkom met fijngesneden stukjes rookworst erin. SMAKELIJK ETEN !!!
p.s. Ons mam bakte er vroeger dan nog altijd pannenkoeken achteraan.
Wïj aten dan dus altijd: “Snert met pannenkoeken!”.
Je vindt het recept voor zelfgemaakte pannenkoeken onder het hoofdstukje “Anders”.

 

Dit recept is 4909 keer bekeken

2 thoughts on “Erwtensoep

  1. gisteren erwtensoep ala schoonmama gemaakt vandaag gegeten, buren aan beide kanten een pannetje gebracht en zo ook aan mijn dochter met der vriend en allemaal reagerden ze met verrukkelijk
    us voor de volgende MAKEN die soep

Laat een antwoord achter aan marion Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.