Kabeljauw salade

Een kleine trattoria waar we langsreden. En we hadden honger. Er stond lunch voor
€ 11,00 op een groot bord aan de straat. In Italië is dat niet ongewoon, je kunt hier goed warm eten voor dat geld.
Nou, we waren superblij verrast door het heerlijke eten.
Een keuzemenu: 3 voorgerechten en 3 hoofdgerechten plus een kannetje wijn of water en alsof dat nog niet genoeg was: een caffè na!
Wij kozen voor de spaghetti met zeevruchten als primo en een koude salade van kabeljauw als hoofdgerecht. Nou, dat was heerlijk en gelukkig kreeg ik een kort verslag over het laatste gerecht van de serveerster. Ik heb het vertaald naar mijn smaak en hier komt het.

* 300 gram mooie kabeljauwKabeljauw-salade1
* 12 zwarte olijven
* Flinke eetlepel kappertjes
* Flinke handvol vers gehakte, liefst platte peterselie
* 1 liter kruidenbouillon, mag van blokjes
* 3 vastkokende aardappels, bijv. Nicola
* Twee handjes rucola sla
* Als je ze kunt kopen 800 gram tuinbonen in de schil
* Mooie olijfolie
* Peper en zout

Pocheer de kabeljauw in enkele minuten gaar in de bouillon en laat hem afkoelen, bewaar de bouillon. Hak de peterselie fijn en snij de olijven in stukjes. Kook je geschilde aardappelen in water met weinig zout. Prak de kabeljauw fijn, mag ook met je schone handen hoor, en meng hier de olijfstukjes, kappertjes en een hand vers gehakte peterselie door. Maak het mengsel op smaak met wat peper en maak het smeuïg met wat eetlepels bouillon en eventueel wat azijn van de kappertjes. Let op dat het niet te zout wordt!
Zet het mengsel luchtdicht afgedekt met plastic keukenfolie een poosje in de koelkast, dat mag gerust ook een hele dag zijn, als je dit klaarmaakt voor je diner van de volgende dag.
Maak je 4 borden op door wat rucola in het centrum te verdelen en daarop een bolletje vissalade. Plakjes aardappel eromheen. Nu mooie olijfolie over de aardappelschijfjes, de sla en het visbolletje gieten. Het gerecht afmaken met fijngehakte verse peterselie over de aardappelen en een toefje op de vis. Dit is werkelijk erg lekker!

Nog mooier wordt het als je in de periode van verse tuinboontjes bent als je dit Kabeljauw-salade2klaarmaakt. Pel de boontjes uit de schil en dop ze nogmaals zodat je de kern, twee halve groene boontjes in je handen hebt. Blancheer ze twee minuten in hete bouillon of water met wat zout en laat ze afkoelen. Garneer ze rondom het bolletje vissalade.
Eet smakelijk!

 

 

Dit recept is 6177 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.