Kerriesaus

Zelf een kerriesaus maken dat is toch écht veel lekkerder en eigenlijk helemaal niet zo verschrikkelijk moeilijk. Als je dan later deze fluweelzachte milde kerriesaus proeft dan was het maken elke minuut dik waard! Hij is erg lekker over de rijst bij een kip of visgerecht.
Ik gebruik in dit recept de Madras currypoeder van Jonnie Boer en die bevat de volgende specerijen: paprika, kurkuma, ui, korianderzaad, witte peper, knoflook, komijnzaad en fenegriekzaad. Dit recept geeft voldoende saus voor 4 personen.

* 500 ml kippen- of visbouillon (ligt natuurlijk aan je gerecht)Kerriesaus1
* 1 flinke sjalot, fijngesnipperd
* 1 flinke teen knoflook, kern eruit, platslaan en heel fijnsnipperen
* 40 gram boter
* 40 gram bloem
* 2 flinke theelepels Madras currypoeder
* 1 flinke scheut room, ca 75 ml
* Peper en zout van de molen

Bereiding:
Laat de boter smelten in je pan met stevige bodem en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Roer er nu de currypoeder doorheen en laat dit een minuutje meebakken. Kijk uit dat het niet aanbakt!
Roer nu terwijl de pan even van het vuur is de bloem door de boter, zodat er een soort bloempapje ontstaat, roer dat zeker een minuut door zodat de bloem wat gaart in de boter.Terug op het vuur roer je in gedeelten de bouillon door de saus totdat hij een mooie lobbigheid heeft.
Mooi is om de saus nu te zeven door de bolzeef, voeg room toe dan krijgt hij zijn fluweelachtig uiterlijk. Gebruik je de saus voor een visgerecht, dan kun je naar eigen smaak enkele druppels citroensap erdoor mengen. Maak de saus op smaak met wat versgemalen zout en, liefst witte, peper.Kerriesaus2

Variaties:
Je kunt met deze basissaus alle kanten op. Ik heb bijvoorbeeld een pond witte champignons in schijfjes gebakken in wat olie met peper en zout en deze champignons door de saus gemengd, mmm!
Maar wat ook erg mooi is: van te voren stukjes rode paprika met zoete appelstukjes en een klein uitje stoven in boter en erbij doen. Dit alleen is al heerlijk, maar het wordt nóg lekkerder als je door de laatste saus tenslotte ook nog wat zoete vruchten mengt zoals stukjes banaan, gewelde rozijntjes en stukjes ananas!

Dit recept is 29389 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.