Kip van Jamie Oliver

Met dit recept geeft Jamie weer smaak aan een kip. Zorg er wel voor dat je
een goede kip koopt, eentje die al goed voer en een goed leven heeft gehad toen ze nog leefde.
Jamie geeft er knolserij stukjes bij maar je kunt er ook andere groenten bijleggen in de braadslee, bijvoorbeeld courgette, preirolletjes of halve struikjes witlof.
Ik heb Jamies recept iets minder zwaar gemaakt, door minder boter en minder ham te gebruiken.
Dit recept is een flink bord voor twee personen of als je een hele flinke kip hebt voor vier personen. Gebruik dan natuurlijk wel meer groenten erbij!

* 1 kip (liefst biologisch)Kip-van-Jamie-Oliver1
* Citroen, goed gewassen
* 2 plakken prosciutto ( = Italiaanse rauwe ham) of Parmaham, gesnipperd
* 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
* 2 takken tijm, alleen de blaadjes, fijngehakt
* zout en zwarte peper uit de molen
* 50 gram zachte boter, in 4 plakjes
* 600 gram aardappels, geschild en in grove stukken
* Andere groenten, in grove stukken

Verwarm de oven met braadslee voor op 220 º c / gasoven 7. Was de kip van binnen en buiten en dep haar droog met keukenpapier. Haal met je vingers het vel van de kippenborst los. Het is belangrijk dat je je hand langzaam langs de borst naar beneden duwt en er voor zorgt dat het vel heel blijft. Snij met een dunschiller héél dun wat plakjes geurige gele schil van de citroen en hak ze fijn. Snij de prosciutto in stukjes. Doe die samen met de citroenschil, de knoflook en de tijm in een kom. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en plak het op de plakjes boter. Duw de plakjes twee aan twee onder in de ruimte die je gemaakt hebt tussen het vel en het vlees. Wrijf en masseer wat je overhoudt in en op de kip. Je kunt de kip nu dichtbinden, maar het is niet echt nodig. Kerf de bouten in met een scherp mes, zodat de hitte en de aromas beter in het vlees kunnen dringen. Kip-van-Jamie-Oliver2

Leg de kip in de hete braadslee en zet haar 20 minuten in de voorverwarmde oven. Kook terwijl de kip staat te braden de aardappels 10 minuten in gezouten kokend water en giet ze af. Snij de andere groenten in stukken ongeveer ter grootte van de aardappelstukken.

Haal de kip uit de oven. De boter is ondertussen gesmolten en uit de kip gelopen en ligt nu in de braadslee. Til de kip met een vleesvork even uit de boter en roer de stukken aardappel en groenten door de boter. Leg de kip er bovenop en zet de braadslee nog 40 minuten in de oven. Laat de kip daarna buiten de oven 10 minuten rusten.

Nadat de kip en de groenten uit de braadslee zijn gehaald, kun je van het vocht wat jus maken door wat witte wijn en bouillon erbij te gieten en even te laten pruttelen.

Dit recept is 5963 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.