Kip van moeder Peters

Dit recept heb ik heel vaak gemaakt toen de kinderen klein waren. Kip stond
in die tijd huizenhoog op de favorietenlijst en wat doe je dan?
Het is
een recept van een moeder met 8 kinderen en daar was het ook altijd feest met
deze kip!
Dit recept is voor 4 personen.

* 1 mooie braadkip, liefst een echte scharrelaar, van 1,5 kiloKip-van-moeder-Peters
* Scheutje olie
* Klontje boter of scheut bakolie
* 1 ui in snippers
* 1 teen knoflook in vieren met een puntje eraan
* 1 citroen in 4 dunne plakjes
* 1 tak roosmarijn
* Bak- en grilkruiden om de kip te kruiden

Voor de saus:
* 500 gram champignons
* 1 teen knoflook heel fijn gesnipperd, kern eruit halen!
* Flinke sjalot, in snippers
* Glas droge witte wijn
* 3 dl bouillon
* 1 blikje tomatenpuree
* 2 theelepels droge tuinkruidenmix (Salad mix van Calvé)
* Handje versgehakte peterselie
* P/Z

Wrijf de kip in met braad en grillkruiden-poeder, schuif onder het borstvel twee schijfjes citroen en doe de andere twee in de buikholte. Maak met een scherp mes gaatjes in borst en dijvlees en prik daar een stukje knoflook in. Steek de roosmarijn ook in de buik en kruid ook de binnenkant van de kip.
Bak nu de kip rondom bruin in een grote bakpan in wat olie en boter of bakolie. Bak op het laatst de ui en knoflook even mee. Leg de kip in een ovenschaal en giet daarover het ui-mengsel. Afdekken en ongeveer 1,5 uur in de voorverwarmde heteluchtoven op 180 graden. Dan komt de kip smeuiig en mals en geurend uit de oven!!!

Terwijl de kip gaart in de oven kun je de champignons wassen en in plakken snijden. Bak nu de sjalot en knoflook zacht aan in wat olie en voeg er de champignons bij om te bakken met wat peper en zout. Blus het met de wijn.
Als de champignons gaar zijn voeg je er de bouillon bij, de tomatenpuree en de tuinkruidenmix. Als de saus te dun is kun je hem wat binden.
Giet de saus over de kip op het bord en ook wat over de rijst die je erbij kunt serveren. Ook een heerlijke groene salade hierbij is verrukkelijk!

Smakelijk eten!

Dit recept is 3746 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.