Lasagne Smulmama

Een mooie gloeiend hete lasagne is niet te versmaden, dat weten de meesten van ons wel. Maar ook hier bestaan weer vele verschillende recepten voor dit zalige gerecht uit de Italiaanse laars.
Ik heb getracht om een recept te schrijven van lasagne zoals wij het bij ons thuis het lekkerst vinden. Dat wil zeggen, met niet te veel bechamelsaus. Je kunt deze saus als je dat wilt zelfs helemaal weglaten!
Probeer het maar eens te maken, het recept is voldoende voor een grote ovenschaal en daarvan kun je gemakkelijk met 4 personen eten. Ik geef er dan ook een frisse groene salade bij. Als voorgerecht is het voldoende voor 6-8 personen!

Voor de gehaktsaus:
* Scheutje olie Lasagna-Smulmama
* 1 grote ui in snippers
* 2 of 3 knoflooktenen, kern eruit, in fijne snippers
* 1 winterwortel in hele fijne blokjes of geraspt
* 1 steel bleekselderij in hele fijne blokjes
* 600 gram rundergehakt
* 1 grote fles gepureerde tomaten
* 1 blikje tomatenstukjes
* 1,5 dl rode wijn
* Handvol liefst versgehakte peterselie
* Als je hebt een theelepel mediterraanse kruiden
* 250 gram verse lasagnevellen, tegenwoordig te koop!

Voor de béchamelsaus:
*
60 gram boter
* 40 gram bloem
* 5,5 dl melk
* Wat tipjes nootmuskaat
* 100 gram versgeraspte Parmezaanse kaas

De gehaktsaus:
Fruit de ui en knoflook in wat olie zacht gaar. Zet het vuur hoog en voeg het gehakt erbij. Roer het rul en gaar in de pan. Voeg nu de wortel en selderijstukjes tomaten, wijn en peterselie toe, de gedroogde Mediterraanse kruiden (optioneel, maar wél lekker)  en ook wat, liefst versgemalen, peper en zout. Als alles goed borrelt zet dan het vuur laag en laat alles ca 45 minuutjes sudderen en inkoken.

De béchamelsaus:
Smelt voor de béchamelsaus de boter op laag vuur in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem erbij en roer dit goed door, ca 1 minuut. Zet het vuur héél laag en voeg er een soeplepel melk bij. Roer net zolang tot er geen klontjes meer in de saus zitten. Dat is zo als de saus weer warm wordt. Gebruik eventueel een garde om beter te kunnen kloppen. Nu steeds wat meer melk erbij tot je een mooie gladde saus hebt. Laat deze nog een minuut doorkoken terwijl je goed roert om aanbakken aan de bodem te voorkomen. Voeg intussen peper , zout en wat nootmuskaat toe. Je kunt deze saus het allerbeste maken vlak voordat je de schaal gaat vullen, dan is hij op z’n mooist. Dek anders de saus af om velvorming te voorkomen, je kunt dat doen met een handdoek of met plastic keukenfolie.

Verwarm ruim op tijd de oven voor op 180 graden.
Bedek de bodem van een mooie grote ovenschaal van ca 25 x 35 of twee kleinere schalen met een laagje gehaktsaus, hierover een lasagnevel, dan weer gehakt, lasagnevel, etc. Je moet zelf bepalen hoeveel lagen je maakt, want als de gehaktsaus op is, dan is ook je schaal klaar!
Ergens tussenin leg je op een gehaktlaag een mooie laag béchamelsaus. De allerlaatste laag is gehaktsaus. Daarover strooi je de Parmezaanse kaas.

De oven is intussen op temperatuur. Plaatst de schaal in de oven en bak de lasagne in 35-40 minuten mooi gaar.
Buon appetito!

Dit recept is 2740 keer bekeken

Één reactie op “Lasagne Smulmama

  1. Lieve marijke wat hebben we gesmuld! Echt lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Wat zo fijn is je kan de saus een dag eerder maken .heb je meer tijd met je gasten mee te pimpelen! Ik ga vanaf vandaag meer recepten van je gebruiken. Weet nu al dat het weer geslaagd zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.