Mosselen op z’n Vlaams

Héérlijk, zo’n pan of schaal dampende en zalig geurende mosselen! Met in een
hand een volle schelp en in de andere een lege om de mossel uit de andere schelp te pulken, mmmmmm!!
Schaaltjes met sausjes en vers stokbrood en tenslotte last but not least een heerlijk glas koele droge witte wijn erbij. Wat is er zaliger!!!!

* 4 kilo mosselenMosselen-op-z'n-Vlaams
* Olijfolie
* 1 glas witte wijn
Groentemengsel bestaande uit:
* 1 flinke prei
* 1 grote ui
* 3 teentjes knoflook
* 1 flinke winterwortel
* Handvol vers gesneden peterselie

Mosselen schoonmaken.

Tegenwoordig zijn de mosselen in bakken verpakt en héél schoon gewassen voor ons! Dat is fijn want dan hoeven wij er niet veel meer aan te doen. Wat ik doe is het volgende. Ik neem een ruime bak. Ik zet de heetwaterkraan aan tot er gloeiend heet water uitkomt en laat een paar kopjes heet water in de bak stromen. Hierin strooi ik een handvol zout en met een houten spatel roer ik het zolang tot het zout is opgelost. Nu vul ik de bak verder aan met KOUD water. In dit water stort ik de mosselen uit de bakken en ik wentel ze flink door het water heen. Je zult zien dat nu bijna álle mosselen keurig zijn gesloten. Vis ze uit het water en doe ze in een vergiet. Mosselen die nu nog open staan zijn hoogstwaarschijnlijk dood en die moet je dus NIET eten! Je kunt ze voor alle zekerheid nog eventjes met een mes in de buik kietelen, maar als ze dan niet direct sluiten: weggooien!

Mosselen koken.

Snij vooraf of hierna de prei, ui, knoflook en wortel grof-fijn. Je moet 4 kilo mosselen in 2 delen ná elkaar klaarmaken, 4 kilo in één pan dat duurt veel te lang voordat ze koken. Giet wat olie in de pan en verhit deze op hoog vuur. Gooi 2 kilo mosselen in de pan, schut ze even door. Giet er een glaasje witte wijn bij, wat peper en zout en wat knoflooksnippers, even schudden en sluit de pan. Na twee minuten enkele handen vol groenten erdoor roeren en de pan weer sluiten, de mosselen gaan al openstaan. Nog ca 4-5 minuten doorkoken en af en toe alles goed door elkaar gooien. Nu zijn de mosselen gaar en je kunt ze direct opdienen! Laat ze niet te lang koken, dan worden ze taai!

Mosselen serveren.

Verdeel de mosselen uit de pan op 4 grote borden en serveer meteen! Zorg dat er op tafel schaaltjes of flesjes staan met mosterdsaus, whiskeysaus, knoflooksaus. En natuurlijk brood, wijn en water!

Heel smakelijk eten!!

 

Dit recept is 3969 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.