Moussaka van Marion

Ik kan iedereen dit gerecht aanraden, het is echt een smulpartij!!! Mijn schoonzusje Marion heeft het voor me opgeschreven en ik geef het met veel plezier aan jullie door. Genoeg voor 5-6 personen.

* 1 kilo mooie aubergines (= 2 grote of 3 middelgrote)
* zout
* 2 eetl. olijfolie
* 60 gram boter
* 2 uien
* 2 teentjes knoflook, heel fijn, liefst met wat zeezout in de vijzel
* 750 gram rundergehakt Mousaka-op-tafel-zetten
* Peper
* Kaneel, behoorlijk veel!
* 1,5 blikje met stukjes tomaat
* 3 eetl. fijngehakte peterselie
* 1 theel. oregano
* ca 2,5 dl warme bouillon
* 6 eetl. paneermeel
* 6 eetl. Parmezaanse kaas of plakjes gewone kaas en eén bol  mozzarella, gekruid met peper en zout.
* 3 eidooiers
* ca 4-5 dl. warme béchamelsaus
Zie recept voor béchamelsaus bij het hoofdstukje “sauzen”.

Was de aubergines en snij ze in plakken van ca 1- 1,5 centimeter. Leg ze in een schaal en strooi er flink wat zout over. Hussel de plakken even zodat het zout over alle plakken wordt verdeeld. Zet de schaal 20 minuten weg zodat het zout het vocht uit de aubergines kan trekken. Dep nu met keukenpapier het zout van de schijven. Maak je grote bakpan of grillpan goed heet, bestrijk de bodem met olie en bak hierin alle plakken om en om goudbruin.

Pel de uien, hak ze fijn en bak ze met de knoflook glazig tot lichtbruin in de boter. Voeg het gehakt toe en bak het rul met wat peper, zout en flink wat kaneel. De tomatenstukjes, peterselie en origano toevoegen en blussen met de bouillon. Alles goed vermengen en met het deksel op de pan ca 20 minuutjes op laag vuur laten sudderen.

Verwarm de oven voor op ca 175 graden. Vet een mooie grote vuurvaste schotel (van ca Mousaka2 20 bij 30 cm en ca 6 cm hoog) in met boter en bestrooi bodem en wanden daarna met paneermeel. Spreid de helft van het gehakt uit over de bodem en leg hierop de helft van de aubergineplakken. Bestrooi dit met 2 eetlepels kaas, bijvoorbeeld Parmezaanse kaas en de mozzarella. Nu weer een laag vlees en aubergines met kaas erover. Maak naar gelang je hoeveelheden 2 of 3 laagjes.

Klop de eierdooiers door enkele lepels warme béchamelsaus en roer dit mengsel vervolgens door de rest van de béchamelsaus. Giet deze béchamelsaus over het gerecht in de schaal en strooi hierover gelijkmatig de rest van de Parmezaanse kaas en paneermeel. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat het ca 45 minuten gratineren.Mousaka1
Heerlijk met rijst en een gemengde salade. Helemaal heerlijk met zelfgemaakt Tzatziki.
Zie recept voor tzatziki van Hellen bij het hoofdstukje “bijgerechten”.

Dit recept is 3788 keer bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Om spam tegen te gaan vragen wij u om deze vraag te beantwoorden. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.